НОВИНИ

Близо 400 000 лични карти изтичат до края на годината

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:48, 12.09.2020
Чете се за: 02:08 мин.
У нас

Около 400 000 лични карти и 300 000 шофьорски книжки трябва да бъдат преиздадени да края на годината защото изтича валидността им.

През последните два месеца желаещите да сменят личните си документи са се увеличили два пъти в сравнение със същия период на миналата година. Четвърт милион лични карти са преиздадени и връчени през юли и август.

МВР удължи работното време на гишетата, а в София заявления за лични документи се приемат и в събота. Заради огромните опашки паспортната служба в Кърджали също беше отворена и днес.

В първите два месеца на годината хората масово подменяха личните си документи, но пандемията от коронавируса спря този процес. Едва през месеците юли и август хората хората се активираха отново, а началото на септември вече има бум от желаещи, като за първите седем работни дни на месеца са приети толкова заявления, колкото за целия месец април и два пъти повече в сравнение със същия период на миналата година.

Турция премахна изискването за PCR тест и така много наши сънародници си дойдоха, за да подновят българските си документи. Това наложи паспортната служба в Кърджали да работи цял ден днес.

Ако напливът продължи има готовност така да бъде и следващата събота.
В София работиха гишетата на 3-то и 7-мо районно, нямаше струпване на хора, а обслужването беше бързо.

Вече втори месец в София всяка събота работят по две районни управления, в които може да се заяви подмяна на лични документи. В съботните дни гишетата отварят в 8:30 и работят до 14:30, като могат да приемат средно по около 1500 заявления.

Работно време в София:

  • Събота 8:30 ч. - 14:30 ч.
  • 12 септември - Трето и Седмо РУ
  • 19 септември - Пето и Шесто РУ
  • 26 септември - Осмо и Девето РУ

В Паспортната служба на столичния булевард "Мария Луиза" в събота могат да се подават заявления само за експресни поръчки пак от 8:30 до 14:30 часа.

Светлана Ценева, директор на дирекция "Български документи за самоличност" - МВР: В районните управления могат да се подават бърза и обикновена услуга, както и в районните могат да се подават заявления за подмяна на свидетелство за управление на моторно превозно средство. Тук на "Мария Луиза" все още не можем да приемаме заявление за подмяна на шофьорска книжка.

В делнични дни работното време на звената за лични документи в София, Варна, Сливен и Кърджали е увеличено и е без обедна почивка. Предвидено е само 30 минути прекъсване за дезифенкция, а опашките са извън помещенията, за да се намали риска от разпространение на вируса.

На интернет сайта си всяка областна дирекция на МВР обява работното време на гишетата за лични документи, както и в кое районно по колко заявления са подадени през предишните дни.

Работно време в делнични дни:

София
7:00 ч. - 17:30 ч.

Варна и Кърджали
7:30 ч. - 18:30 ч.

Сливен
7:30 ч. - 17:30 ч.

Светлана Ценева, директор на дирекция "Български документи за самоличност" - МВР: Всеки български гражданин, който желае да подаде заявление може да се ориентира от тази информация в кое районно управление на територията на Областната дирекция са приети предишните дни по-малко заявления, което означава, че там няма да има опашки.

Заявление за преиздаване на лични документи може да се подаде във всяко едно районно управление на територията на областта, където е постоянният адрес, а не само в районното по местоживеене.

Има и още една възможност - всеки работодател може да заяви пред съответната областна дирекция, че желае мобилен екип да посети фирмата и на място да приеме заявленията на работниците и служителите за лични документи.

Заради извънредното положение от COVID пандемията, всички лични карти и шофьорски книжки, чиято валидност изтича между 13 март и 31 октомври тази година са валидни още 6 месеца, но само на територията на България.

Така, че ако личната ви карта или шофьорска книжка изтича на 31 октомври тази година тя ще е валидна до 30 април 2021, но ако изтича на 1-ви ноември в едномесечен срок трябва да я смените.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сблъсъци в Париж при протестите на "жълтите жилетки"
Сблъсъци в Париж при протестите на "жълтите жилетки"
След поредната мащабна акция: Все още няма следа от изчезналия Янек Миланов от Дупница
След поредната мащабна акция: Все още няма следа от изчезналия Янек Миланов от Дупница