НОВИНИ

БНТ с филм за 100-годишнината от рождението на Стефан Савов

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
21:32, 19.02.2024
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Документалният филм на БНТ „Един благородник в политиката“ беше прожектиран премиерно тази вечер.

Филмът на Весела Смилец е по повод 100-годишнината от рождението на Стефан Савов, един от ярките радетелите за демокрация в началото на прехода.

Той участва във възстановяването на Демократическата партия и в създаването на Съюза на демократичните сили след 10 ноември 1989 г.

През 1991 година Стефан Савов става председател на Народното събрание. Тогава България е приета за член на Съвета на Европа. Савов подава оставка като председател на 36-тия парламент - една година след избирането му, след внесено искане на 60 депутати от БСП и ДПС.

По повод кончината на Савов, тогавашният премиер Иван Костов казва, че Стефан Савов е сред личностите, които са написали политическия буквар на парламентаризма, от който още години наред останалите политици ще сричат.

"Стефан Савов е сред последните кавалери в политиката и не бих се ограничила само с българската политика и като духовен свят и като осанка. Всичко, което е класно е класика. Затова смятам, че Стефан Савов е модерен и днес и и всеки би могъл, ако иска да намери нещо от него в този филм и да направи сравнение с нещата, които виждаме в наши дни", обясни авторът Весела Смилец.

БНТ е щастлива, защото има добър архив. Без архива на БНТ не бихме могли да се върнем към образа на онова време, към образа на Стефан Савов и на другите като него.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Дерменджиев: Постигнахме една много добра победа
Георги Дерменджиев: Постигнахме една много добра победа
Психичноболният, отвлякъл две деца в Дупница, е задържан за 24 часа
Психичноболният, отвлякъл две деца в Дупница, е задържан за 24 часа