НОВИНИ

Бонжур

Стефан Георгиев
от Стефан Георгиев
18:47, 01.08.2024
Чете се за: 04:45 мин.
Други спортове
церемония олимпийски игри париж
Снимка: БТА
Слушай новината

Забелязвате ли каква сила притежават Олимпийските игри? Всеки ден в социалните мрежи има нови и нови истории, които завладяват и пленяват, разделят и възмущават. И изобщо не визирам спортните постижения. Да, подвизите на Леон Маршан в плувния басейн със сигурност заслужават да бъдат споменати, но Париж е готов да предостави полемики по всякакви теми и непрестанно.

Церемонията по откриването! Да започвам ли тази тема? Вероятно дори хора, които не са гледали случилото се по Сена, имат мнение по въпроса и са го изказали шумно и убедително пред приятели и колеги. Лейди Гага, Селин Дион, парад на нациите в лодки и една торба с противоречиви режисьорски решения и ходове, някои от които доведоха до извинения, други – до свалени в YouTube клипчета, трети – до аплодисменти. Чистотата на водата в самата Сена и всъщност възможно ли е да се плува там и да се проведе триатлонът по начина, по който домакините искаха?

Честотата на градския транспорт и специалните рейсове, които обслужват Игрите – прекалено съсредоточени ли са домакините в желанието си да произведат екоигри, които да са щадящи природата и околната среда, без да си дават сметка за негодуванието, което все по-ясно се чува от спортисти и журналисти?

Бременната състезателка по фехтовка, която въпреки че трябва да роди след два месеца, неуморно се движеше по пътеката.

Спортистите от Северна и Южна Корея, които се снимаха заедно в тотален разрез на политиката, която водят двете държави от десетилетия. Турският състезател по спортна стрелба, който изглеждаше като абсолютен новобранец и без особена екипировка, а стигна до медал. Боксьорките от Алжир и Тайван, които така и не могат да докажат, че са жени, а бяха допуснато от Международния Олимпийски Комитет да се състезават в две от категориите.

Много от споменатите факти и истории са пъстри, красиви, достойни за уважение и дискусия. Други повдигат въпроса какво всъщност се случва с олимпизма и дали той е оцелял през годините, както гласи клишето, или вече необратимо се е видоизменил и робува на модерни принципи, които само го „цапат“. Или ако това ви звучи прекалено жаргонно – които му пречат.

Ясно е, че негативните явления и случки много по-бързо грабват интереса и се разпространяват в геометрична прогресия, но и домакините на Летните олимпийски игри дадоха достатъчно поводи за размисъл. Кое вече е правилно? Кое вече е нормално? И на какво всъщност е проводник спортът?

Ще е прекалено идеалистично, направо невъзможно дори да се смята, че някога на Олимпийските игри ще се гледа само от спортната страна на нещата. Ако беше така, нямаше на всяка церемония по откриване любезно от трибуните да махат държавните глави, премиерите и кралските особи от почти всички държави по света. Всеки домакин иска да покаже, че той е най-добрият.

Състезание по его, чието край няма да дойде никога и е спорно кой точно някога ще получи златен медал за организация. До края на Олимпийските игри има 10 дни и само можем да гадаем какво точно предстои да се случи.

Ние можем да се надяваме, че все пак на по-локално ниво ще заговорим за медали и успехи, а няма да сме въвлечени непрестанно в разговори за провокации, модерни течения, наивни решения и странни маневри.

Бонжур!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Има такъв народ": Подкрепата за експертно правителство вече е 66 гласа
"Има такъв народ": Подкрепата за експертно правителство вече е 66 гласа
Нойер се колебае дали да продължи с Бундестима
Нойер се колебае дали да продължи с Бундестима