НОВИНИ

Борисов: Разговорите за ротацията започват в четвъртък

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
15:55, 09.01.2024
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС/Архив
Слушай новината

В четвъртък сутрин партньорите в "некоалицията" започват разговори за регулаторите и как ще се случи ротацията на премиерите в началото на март. Това съобщи лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в Търговище.

Борисов увери, че когото и да предложат от ПП-ДБ за председател на Народното събрание при ротацията, могат да разчитат на 69 гласа от неговата парламентарна група. Той каза още, че преднамерено нито един министър няма да бъде поставян от тях като условие за бъдещето на кабинета.

Според Бойко Борисов в "некоалицията" за 9 месеца са успели да се научат на коалиционна политика. Отчете, че са свършили всичката работа по споразумението си с ПП-ДБ.

"Тази ротация, това е като скачване в орбитална станция. Никога не е правено, сложно е, но пък е единствено възможното в момента в България, за да има действително устойчивост. Така че, тръгвайки отникъде, мисля че към момента имаме огромна свършена работа, което дори на нас не ни се вярва. Практиката показа, че всяко изказване, прибързано, носи пасиви. В четвъртък в 8.30 мисля, че се бяхме разбрали, ще започнем разговорите. Защото е коректно лидера Кирил Петков на ПП-ДБ да си дойде и започваме в пакет по всички регулатори, конституционни съдии, ротацията", каза председателят на ГЕРБ.

Борисов увери, че преднамерени смени на министри няма да има.

"Има две важни фигури - най-важните фигури - това е Денков и Мария Габриел. Те, двамата, трябва да направят оценката на работата на всеки един министър, на всеки един заместник-министър, на всеки един областен управител. Когато те са готови на базата на тяхната оценка, те ще дойдат да поискат подкрепа на парламентарните групи за тези министри, тогава ние също ще си кажем мнението, но мога да твърдя, че преднамерено няма да бъде поставен нито един министър от нас да си ходи или да не си ходи", изтъкна той.

Лидерът на ГЕРБ коментира и идеята на бизнес асоциации да се бойкотира австрийския бизнес заради Шенген.

"Това е грешно. Искам да напомня и да им дам съвет, ако - разбира се - искат да чуят. Австрийският бизнес в лицето на най-големите си компании, на целия си в България разположен актив, работиха с нас за приемането на България в Шенген и сега биха могли да бъдат още по-голям мотор и за сухопътните граници", смята Борисов.

Лидерът на ГЕРБ посъветва българския бизнес да изпрати делегация в Австрия, която да поиска пълното ни приемане в Шенген.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Още един бразилец напусна отбора на ЦСКА 1948
Още един бразилец напусна отбора на ЦСКА 1948
Балкан ще гони първа победа за Купата на ФИБА Европа, утре посреща лидера Билбао
Балкан ще гони първа победа за Купата на ФИБА Европа, утре посреща лидера Билбао