НОВИНИ

Борисов: Ще осигурим безплатни ваксини на всеки, който пожелае

Александър Марков
от Александър Марков
18:01, 18.11.2020
Чете се за: 01:11 мин.
Още
Снимка: Архив/БГНЕС

Държавата ще осигури безплатна ваксинация срещу COVID-19 на всеки, който пожелае, щом има одобрен медикамент, обяви премиерът Бойко Борисов на днешното правителствено заседание.

Кабинетът отпусна 14 млн. лева за купуване на хиляди допълнителни флакони от лекарството ремдесивир.

С 400 млн. лв. по различни европейски и национални програми се подпомага малкият и среден бизнес.

Безплатната и доброволна ваксинация ще е факт, когато Европейската агенция по лекарствата одобри медикамент, обяви премиерът. За да имаме ваксината навреме и в нужните количества, кабинетът увеличи финансовото участие на България в Инструмента за спешна подкрепа на ЕС с още 6,3 млн. лв.

"По най-бързия начин, в момента, в който бъде сложена на склад, ще я доставим в България", заяви Бойко Борисов, министър-председател.

С 14 млн. лева кабинетът ще поръча още около 17 000 флакона ремдесивир.

"Имаме още около 2000, които при заявка веднага заминават към болниците, и затова решихме да закупим още 17 000, за да имат възможност да го ползват всички лекари на територията на страната", каза Бойко Борисов, министър-председател.

Още 80 млн. лв. ще вложи кабинетът в борбата с пандемията - парите са по инструмента за възстановяване на ЕС "React EU".

80 милиона допълнително за медиците на първа линия

"С тези средства ще бъдат покривани разходите за допълнително възнаграждение на всички медици на първа линия", каза Томислав Дончев, вицепремиер.

От 400 млн. лв., осигурени от кабинета за подкрепа на бизнеса в кризата, над 173 млн. лв. безвъзмездно финансиране са изплатени на микропредприятията.

"Продължаваме с процедурата за средни предприятия, където по тази процедура 200 млн. трябва да стигнат до средния бизнес", каза Лъчезар Борисов, министър на икономиката.

Налични са грантове за 150 млн. лв. Достъпни са и средства по двете гаранционни програми на Българската банка за развитие.

По програмите са поискани кредити за над 213 млн. лева. 929 фирми и 22 000 души са се възползвали от помощта.

Кабинетът гласува и 50 лв. добавки за над 2 млн. пенсионери за декември. 318 млн. лв. бяха заделени за добавки към пенсиите за първите три месеца на 2021-а.

Разширен е и обхватът на помощта за семейства с деца до 14 години, които се обучават дистанционно, като доходният критерий се увеличава от 610 на 915 лв.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Парламентът подкрепи правителството за Скопие (ОБЗОР)
Парламентът подкрепи правителството за Скопие (ОБЗОР)
Задължителни маски в час за учениците от 5-и до 12-и клас
Задължителни маски в час за учениците от 5-и до 12-и клас