Борисов ще търси решение на политическата ситуация след предстоящия Европейски съвет

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:57, 15.07.2020
Чете се за: 02:06 мин.
Политика

Решение на политическата ситуация премиерът Бойко Борисов ще търси след утрешния коалиционен съвет и след приключването на първия след началото на коронавируса присъствен Европейски съвет в петък и събота. Той обяви това в началото на днешното заседание на министерския съвет.

Борисов коментира протестите, очакванията на хората и аудиозаписите на Васил Божков. Заяви също, че не се познава с никой от Висшия съдебен съвет.

Бойко Борисов заяви, че винаги е бил на страната на протестиращите и винаги е подкрепял справедливите им социално икономически искания. Разтревожен е, че разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знае как ще бъде преодоляно през следващите месеци, а икономическата криза идва с огромни темпове в цял свят.

Бойко Борисов-министър-председател: Влизайки в подобна ситуация държавата трябва да бъде много консолидирана, имам идеи в тази посока, просто това, което ме спира е петък и събота Европейския съвет, до този момент сме договорили повече пари за България, най много пари за момента, просто трябва да ги защитим.

Утре сутрин ще се видя с коалиционните партньори, ще говорим и ако нямаме план за стабилност, включително и с опозиционните партии, да се договори какво ще се прави през останалите месеци, никой не може да се справи сам, каза още Борисов.

Премиерът допусна и възможността за предсрочни избори.

Има инструменти, които казват по какъв начин се прекратява мандат и се правят включително и предсрочни избори, само че с кадрите, които са в президентството, затова искам много да проговорим тези неща и с коалиционните партньори и с другите партии, само това бих коментирал, каза премиерът.

Според Борисов някой не иска машинно гласуване, защото при предсрочни избори такова няма да има заради липсващите машини. Той не вижда в момента алтернатива на сегашното управление и очаква, че политическата нестабилност може да прерасне в тежка икономическа криза. В същото време отново подчерта, че подкрепя конкретни социални искания на протестиращите.

Не упреквайте тези хора, които идват със социалните си искания и тревогата ми е точно за тези хора, защото желанието им за оставка на това правителство, не само че няма да им подобри после положението, мога договор да сключа с тях, че ноември декември януари, ще бъдат в толкова по-тежко положение, че ще съжаляват, че не сме успели да прокараме държавата през тези иглени уши, които са финансовата и икономическата криза, каза премиерът.

Борисов очерта и мрачна картина за бъдещето на чуждите инвестиции в България.

"Със сигурност вече и големите ни проекти са под риск, защото когато и извън България видят, че държавата е дестабилизирана, като видят институциите, няма инвеститори, няма доверие, всички чакат как ще се развият нещата", каза Борисов.

Премиерът коментира и провокациите на снощния протест, когато бяха счупени вратите на другата сграда на Народното събрание и беше разпръсквана червена боя.

"Мъчно ми е и за полицаите и за невинно битите хора, вие виждате, че се взривяват бомби в хората и целта е точно такава да се окървява протеста, защото знаят, че аз видя ли кръв на улицата, веднага тръгвам и те го знаят и точно това провокират, затова бяха тези пликчета с червена боя", каза той.

Борисов подчерта, че в деня на приемането ни чакалнята на еврозоната миналия петък, привържениците на ГЕРБ не са били в София на контрапротест, а се събрали, за да се поздравят за добрата новина. За аудиозапасите на Васил Божков коментира, че е било напълно ясно защо бизнесменът казва, че мишена са му само Борисов и Горанов.

Що само аз и Горанов. Защото вече сме в банковия съюз и не могат да се фалират банки и да се изнасят милиони в чужбина, каза премиерът.

В заключение премиерът призова хората да се пазят, защото коронавирусът не е отминал, а страната ни от отличник в момента е влязла в червените списъци на много страни. Това по думите му сме си го направили сами.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта
Румен Радев: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта
Депутатите осъдиха провокациите на снощния протест
Депутатите осъдиха провокациите на снощния протест