НОВИНИ

Борисов ще търси решение на политическата ситуация след предстоящия Европейски съвет

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
17:57, 15.07.2020
Чете се за: 02:06 мин.
Политика

Решение на политическата ситуация премиерът Бойко Борисов ще търси след утрешния коалиционен съвет и след приключването на първия след началото на коронавируса присъствен Европейски съвет в петък и събота. Той обяви това в началото на днешното заседание на министерския съвет.

Борисов коментира протестите, очакванията на хората и аудиозаписите на Васил Божков. Заяви също, че не се познава с никой от Висшия съдебен съвет.

Бойко Борисов заяви, че винаги е бил на страната на протестиращите и винаги е подкрепял справедливите им социално икономически искания. Разтревожен е, че разединението на нацията в момента е толкова силно, че не знае как ще бъде преодоляно през следващите месеци, а икономическата криза идва с огромни темпове в цял свят.

Бойко Борисов-министър-председател: Влизайки в подобна ситуация държавата трябва да бъде много консолидирана, имам идеи в тази посока, просто това, което ме спира е петък и събота Европейския съвет, до този момент сме договорили повече пари за България, най много пари за момента, просто трябва да ги защитим.

Утре сутрин ще се видя с коалиционните партньори, ще говорим и ако нямаме план за стабилност, включително и с опозиционните партии, да се договори какво ще се прави през останалите месеци, никой не може да се справи сам, каза още Борисов.

Премиерът допусна и възможността за предсрочни избори.

Има инструменти, които казват по какъв начин се прекратява мандат и се правят включително и предсрочни избори, само че с кадрите, които са в президентството, затова искам много да проговорим тези неща и с коалиционните партньори и с другите партии, само това бих коментирал, каза премиерът.

Според Борисов някой не иска машинно гласуване, защото при предсрочни избори такова няма да има заради липсващите машини. Той не вижда в момента алтернатива на сегашното управление и очаква, че политическата нестабилност може да прерасне в тежка икономическа криза. В същото време отново подчерта, че подкрепя конкретни социални искания на протестиращите.

Не упреквайте тези хора, които идват със социалните си искания и тревогата ми е точно за тези хора, защото желанието им за оставка на това правителство, не само че няма да им подобри после положението, мога договор да сключа с тях, че ноември декември януари, ще бъдат в толкова по-тежко положение, че ще съжаляват, че не сме успели да прокараме държавата през тези иглени уши, които са финансовата и икономическата криза, каза премиерът.

Борисов очерта и мрачна картина за бъдещето на чуждите инвестиции в България.

"Със сигурност вече и големите ни проекти са под риск, защото когато и извън България видят, че държавата е дестабилизирана, като видят институциите, няма инвеститори, няма доверие, всички чакат как ще се развият нещата", каза Борисов.

Премиерът коментира и провокациите на снощния протест, когато бяха счупени вратите на другата сграда на Народното събрание и беше разпръсквана червена боя.

"Мъчно ми е и за полицаите и за невинно битите хора, вие виждате, че се взривяват бомби в хората и целта е точно такава да се окървява протеста, защото знаят, че аз видя ли кръв на улицата, веднага тръгвам и те го знаят и точно това провокират, затова бяха тези пликчета с червена боя", каза той.

Борисов подчерта, че в деня на приемането ни чакалнята на еврозоната миналия петък, привържениците на ГЕРБ не са били в София на контрапротест, а се събрали, за да се поздравят за добрата новина. За аудиозапасите на Васил Божков коментира, че е било напълно ясно защо бизнесменът казва, че мишена са му само Борисов и Горанов.

Що само аз и Горанов. Защото вече сме в банковия съюз и не могат да се фалират банки и да се изнасят милиони в чужбина, каза премиерът.

В заключение премиерът призова хората да се пазят, защото коронавирусът не е отминал, а страната ни от отличник в момента е влязла в червените списъци на много страни. Това по думите му сме си го направили сами.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Румен Радев: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта
Румен Радев: Преходът започна с мутрите и ще приключи с изхвърлянето им от властта
Депутатите осъдиха провокациите на снощния протест
Депутатите осъдиха провокациите на снощния протест