НОВИНИ

Боряна Калейн, Стилияна Николова, Ева Брезалиева и ансамбъл-жени ще участват на световното първенство

Боряна Калейн
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
15:37, 27.07.2023
Чете се за: 03:00 мин.
Спорт
Слушай новината

Европейските шампионки Боряна Калейн, Стилияна Николова и Ева Брезалиева ще представят България в индивидуалната надпревара на 40-тото световно първенство по художествена гимнастика, което ще се проведе във Валенсия от 23-ти до 27-ми август.

България ще търси втора квота чрез Боряна Калейн, която ще представи пълната си програма на шампионата на планетата, на Стилияна Николова са поверени три съчетания - обръч, топка и бухалки, а с лента ще видим Ева Брезалиева.

България ще бъде представена и от действащите световни шампионки Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова при ансамблите, които взеха олимпийския лиценз миналата година.

Всичко това става ясно от първия етап на предварителните заявки за световното първенство, публикувани от ФИГ. Към 26-ти юли са заявени 88 индивидуалистки от 49 страни и 24 ансамбъла. България в индивидуалната надпревара е в поток C заедно с представителките на Германия, Испания, Узбекистан, САЩ, Гърция и др. Българските грации ще стартират с обръч под №15 и №17.

Ансамбъл-жени стартира със стартов №9 с 5 обръча в група B. Заедно в групата на възпитаничките на Весела Димитрова са и съставите на Израел, Италия, Украйна, Япония, Азербайджан, Полша, Турция, САЩ, Гърция, Мексико и Австралия.

Първите осем на всеки уред от квалификациите, продължават към финалите на отделените уреди, с които ще завършат първите два дни (23-ти и 24-ти август) в индивидуалната надпреварата. 26-ти август е посветен на финала в индивидуалния многобой. Припомняме, че за индивидуалния многобой се сумират най-добрите три резултата от квалификациите. 18-те финалистки ще се състезават в две групи: група B, съставена от гимнастички, класирали се от 10-то до 18-то място, ще се изявяват първи. Група А, класиралите се от 1-во до 9-то място ще участват във втората и последна сесия.

Германия и Мексико ще открият състезанието при ансамблите съответно в група А и B. Общо 24 състава ще излязат на килима на 25-ти август в състезание, което ще определи шампионите в многобоя, както и финалистите на 5 обръча и 3 ленти и 2 топки, които ще подчертаят последния ден от състезанието на 27-ми. Първите осем на всеки уред продължават към финалите.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо игра едно полувреме при равенството с Интер в контрола
Кристиано Роналдо игра едно полувреме при равенството с Интер в контрола
Запрянов: Русия се опитва да възпрепятства износа на зърно от Украйна през Черно море
Запрянов: Русия се опитва да възпрепятства износа на зърно от Украйна през Черно море