НОВИНИ

Броят на жертвите в ултрамаратона в Китай нарасна до 21

Ултрамаратон, маратон
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
12:17, 23.05.2021
Чете се за: 03:20 мин.
Други спортове
Слушай новината

Броят на жертвите по време на ултрамаратон в северозападната провинция Гансу в Китай достигна 21. Спасителите са намерили тялото на последния от изчезналите участници в състезанието, съобщава ТАСС, позовавайки се на информация на „Global Times“.

Осем от участниците са получили леки наранявания.

Местните власти са създали екип, който да проведе задълбочено разследване на причината за инцидента, пише вестникът.

По-рано агенция „Синхуа“, позовавайки се на спасители, съобщи, че най-малко 16 души са убити, а петима са изчезнали. Ултрамаратонът на 100 км е започнал в събота сутринта близо до град Байин. По време състезанието рязко се е влошило времето. Подробностите не бяха уточнени.

Според спасителния щаб, цитиран от агенцията, в събота следобед на височинния етап на ултрамаратона започват пориви на ураганен вятър и започва градушка. Изяснява се, че телесната температура на участниците е спаднала, изпитвали са дискомфорт. Състезанието незабавно е прекратено.

Агенцията съобщава, че местните власти са изпратили екип от 700 спасители да търсят изчезналите. Общо в маратона са участвали 172 души, 151 от тях са евакуирани от разстояние, състоянието им се оценява като стабилно.

Лианг Цзин, притежател на два национални рекорда, е сред загиналите .Спортистът беше в списъка на изчезналите няколко часа, така че организаторите на маратона, неговите колеги и фенове се надяваха, че е успял да се скрие от лошото време. В неделя сутринта обаче, спасителите откриха тялото му.

31-годишният бегач е многократен победител в ултрамаратони и други състезания в Китай и е поставил два национални рекорда за разстояние от 149,51 км (2014 г.) и 151,2 км (2018 г.).

Половината от жертвите на ултрамаратона са професионални спортисти. "Сред починалите от студа половината са майстори в нашите среди", са думите на един от участниците в надпреварата, пожелал анонимност.. "Първо, майсторите винаги се опитват да намалят максимално теглото, за да не вземат със себе си ветровки и термо облекло. Залагат на хубаво време. За съжаление този път залогът не спечели", обясни спортистът.

„На второ място, професионалистите винаги се движат по-нататък и към по-високите и по-студените участъци от маршрута, което затруднява спускането и операциите за търсене и спасяване“, каза той.

Както отбеляза спортистът, най-големият проблем в случай на лошо време за участниците в състезанието е хипотермията.

"Имате шорти, тениска и малка чанта на гърба си. Организаторите ви принуждават да вземете термо одеяло със себе си. Но е много тънко, само един слой алуминиево фолио. Този път времето беше просто ужасно, вятърът откъсна всичко и го отнесе “, сподели споменът спортистът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев е на посещение в Цариброд (СНИМКИ)
Президентът Радев е на посещение в Цариброд (СНИМКИ)
Ултрамаратонци загинаха при буря в Китай
Ултрамаратонци загинаха при буря в Китай