НОВИНИ

Част от жилищата в опожарения блок в Благоевград вече са годни за обитаване

bnt avatar logo
от БНТ
20:42, 09.01.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

След големия пожар в благоевградския квартал "Струмско" опожареният блок 18 вече е годен за обитаване. Месец след трагедията, при която загинаха трима души, а десетки семейства останаха без дом, сега само в два от апартаментите все още е невъзможно да се живее.

Успокоени, че жилищата им не са застрашени от разрушаване. Така ни посрещат хората от блок 18 в квартал "Струмско" месец след пожара.

"Ние имахме притесненията, че може изобщо да не се обитава блокът. Сега нещата ще се случат, може би по-бавно, но важното е че ще се случат", казва Надежда Стоицова.

Блокът ще бъде годен за обитаване, като изключим двата апартамента на пожара и над него. Което означава, че според изследването, което са направили, бетона дава добри резултати, така че ни успокоиха, че ще имаме жилища, което не е никак малко, добави Димитър Нанов.

Сега пред живеещите в блока стои важният въпрос за намиране на средства за спешния ремонт на общите части. За целта има разкрита и банкова сметка.

"Искам да отбележа, парите се събират за общите части, не за апартаментите на хората, това вече си е наша отговорност", обясни Стефка Митева.

Според изчисленията на специалистите укрепването на общите части, за да може наистина блокът да има цялост, ще бъде над 130 000 лева, което се надяваме държавата, в частност фондът за бедствия и аварии, да ни подпомогне колкото може, казва Димитър Нанов.

Заради уврежданията по електрическата инсталация, в момента в блока има пуснато електрозахранване само до петия етаж.

"Аз имам ток, но всичко е под вода, първо трябва да изсъхне, за да започне какъвто и да е ремонт. Подовете трябва да се изкъртят, стените да се шпакловат", обясни Надежда Стоицова.

От общината в Благоевград имат готовност да предоставят 5 социални жилища за хората от блока. На събрание на живеещите в сградата трябва да бъде решено кой има нужда от тях.

Репортер: Станислава Христова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Блокираните българи на летище Франкфурт-Хан вече са у дома
Блокираните българи на летище Франкфурт-Хан вече са у дома
Ювентус обърна Рома в голов спектакъл на "Олимпико"
Ювентус обърна Рома в голов спектакъл на "Олимпико"