НОВИНИ

Чехите избират нов парламент

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:35, 08.10.2021 (обновена)
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Чехите избират нов парламент. Вотът е в контекста на обвинения за финансови нарушения срещу премиера Андрей Бабиш. Изборите ще се проведат в два дни - днес и утре.

В навечерието на парламентарните избори в Чехия министър-председателят Бабиш беше замесен в скандал. Името му се споменава в международното разследване "Досиетата Пандора". Андрей Бабиш е обвинен в използване на офшорни компании, за да укрива милиони. Самият той казва, че не е направил нищо незаконно. Въпреки разкритията социолозите дават преднина на неговата партия "Действие на недоволните граждани".

"Разделителната линия е между Андрей Бабиш и неговите опоненти. Тази линия съществува отдавна в чешката политика. Има различия и по други въпроси, но те често се смесват с подкрепата или противопоставянето на Бабиш", смята политическият анализатор Йозеф Млейнек.

Малко вероятно е центристите на Бабиш да получат мнозинство, което означава, че ще трябва да търсят подкрепа от други формации, включително от крайнодесните националисти. В същото време преднината на управляващата партия пред двата опозиционни блока е минимална, а не малко чехи смятат, че е нужна промяна.

Именно на това залага десноцентристката коалиция "Заедно". Лидерът ѝ Петр Фиала заяви, че няма да търси сътрудничество с партията на Бабиш след изборите. Като потенциален партньор за преговори той посочи обединението на антисистемната Партия на пиратите и центристката партия "Кметове и независими", които се очаква да станат трети.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Случаят Кристалина Георгиева: Адвокатът ѝ с писмо до борда на МВФ
Случаят Кристалина Георгиева: Адвокатът ѝ с писмо до борда на МВФ
2302 са новите случаи на коронавирус
2302 са новите случаи на коронавирус