НОВИНИ

КС на Полша за европейските договори: Някои положения са несъвместими с Конституцията

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:45, 07.10.2021
Чете се за: 02:12 мин.
По света
Слушай новината

Конституционният съд на Полша обяви за несъвместими с конституцията на страната някои членове от договорите на Европейския съюз. Това означава, че Полша вече няма да се съобразява с тях, въпреки членството си в ЕС.

Освен в правосъдието двете страни се разминават и по въпроси като свободата на медиите и правата на хората с нетрадиционна сексуална ориентация

Конституционният съд на Полша се произнесе по въпрос на премиера Мазовецки дали европейските институции могат да спрат страната да реорганизира съдебната си система. Брюксел обвинява правителството на партия "Право и справедливост", че подкопава независимостта на съдебната система чрез серия реформи, които, според управляващите, ще подобрят ефективността и ще премахнат последните останки от комунистическия период.

"Институциите на Европейския съюз действат извън обхвата на компетенциите, предоставен в договорите от Република Полша", каза Юлия Пржилебска - конституционен съдия в Полша.

Критици твърдят, че като оспорва върховенството на европейското законодателство над националното, Полша не само поставя под въпрос собственото си "дългосрочно бъдеще в Евросъюза, но и стабилността на целия блок". Партия "Право и справедливост" заявява, че страната няма планове за напускане на общността. Т.нар. "Полекзит" не оказва влияние и върху съдебните решения.

Брюксел изрази тревога от сегашното решение на полския конституционен съд и заяви, че ще използва всички налични средства за да осигури върховенството на европейското право. Съдебните реформи на Полша вече ѝ костваха редица осъдителни решения в Съда на Европейския съюз в Люксембург.

Сега полските конституционни съдии обявиха, че могат да се произнесат и по законосъобразността на неговите решения. Европейската комисия още не е одобрила плана за възстановяване на Варшава заради спора по върховенството на закона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Връчиха наградите "Жена на годината"
Връчиха наградите "Жена на годината"
От 11 октомври Италия отменя ковид ограниченията в театри, кина и музеи
От 11 октомври Италия отменя ковид ограниченията в театри, кина и музеи