НОВИНИ

Европейската комисия иска финансови санкции срещу Полша

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
13:44, 07.09.2021
Чете се за: 03:02 мин.
По света
осъдителни реакции решението русия експулсира трима европейски дипломати
Слушай новината

Европейската комисия поиска днес от Европейския съд да наложи финансови санкции срещу Полша заради неизпълнение на решение на съда, свързано с искането да бъде прекратено функционирането на Дисциплинарната камара към Върховния съд. Брюксел иска налагането на дневни санкции срещу Полша, докато решението не бъде изпълнено.

Еврокомисията изпрати също така официално уведомително писмо до полските власти, защото не са се съобразили с решението на съда (от 15 юли 2021 г.), според което полското законодателство, свързано с дисциплинарния режим срещу съдии, не е съвместимо със законодателството на ЕС.

Според Брюксел Полша е заявила намерението да разформирова Дисциплинарната камара в сегашния ѝ вид, но не е предоставила допълнителни подробности. От Еврокомисията казват, че председателят на Дисциплинарната камара продължава да назначава първоинстанционни дисциплинарни съдилища, които да разглеждат дисциплинарни дела на обикновени съдии. Ако Комисията установи, че отговорът на Полша на днешното официално уведомително писмо не е задоволителен, тя ще може още веднъж да заведе дело срещу страната.

"Съдебните системи в Европейския съюз трябва да бъдат независими и справедливи. Правата на гражданите на ЕС трябва да бъдат гарантирани по същия начин, където и да живеят в Европейския съюз", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

"Решенията на Европейския съд трябва да се спазват в целия ЕС. Това е задължително за изграждане и взаимно доверие между държавите членки и гражданите. Последните решения на Европейския съд относно независимостта на полските съдии не са изпълнени напълно в Полша. Например Дисциплинарната комисия продължава някои от дейностите си срещу съдии, въпреки че всички тези дейности трябваше да бъдат напълно преустановени. Днес предприемаме следващи стъпки за справяне с тази ситуация и оставаме готови да работим с полските власти за намиране на решения", обясни еврокомисарят по по ценностите и прозрачността Вера Йоурова.

"Винаги съм казвал, че Комисията няма да се поколебае да предприеме всички необходими мерки, за да гарантира пълното прилагане на законодателството на ЕС. През юли Съдът на ЕС постанови две ключови решения за защита на съдебната независимост в Полша. От съществено значение е Полша да се съобрази изцяло с тези решения. Ето защо Комисията, като пазител на договорите, предприема действия днес", коментира еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Ангелов отговори за Александровска
Костадин Ангелов отговори за Александровска
Атлети и футболисти ще се подготвят в Благоевград
Атлети и футболисти ще се подготвят в Благоевград