НОВИНИ

Дъждовно и още по-студено време утре

bnt avatar logo
от БНТ
21:15, 07.10.2021
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Дойде ред и на хладната и дъждовна есен. Днес максималните температури са съществено по-ниски, в сравнение с вчера, в повечето райони от 12° до 17°, като най-ниски останаха в София и Кюстендил - едва 11°. В Сандански и Варна успяха да достигнат 18°.

През нощта и утре ще е дъждовно и ветровито. Започналите от запад валежи ще продължат и постепенно ще обхванат цялата страна.

Предупреждение от първа степен жълт код, е обявено в цялата страна. По-значителни количества се очакват утре в Западна и Централна България, а през нощта срещу събота и в източните райони.

Ще духа умерен, по поречието на Дунав и в Източна България - временно силен вятър от изток-североизток. Максималните температури в по-голямата част от страната ще са между 11° и 13°, в крайните югозападни райони около 15°, по Черноморието, където ще завали в следобедните часове, между 14° и 17°. На морския бряг ще бъде и много ветровито с пориви на вятъра до около 70 км/ч, а вълнението на морето ще остане около 4 бала.

Дъжд ще вали и в планините, а на височина над 1600 метра валежите ще са от сняг и по върховете ще се образува снежна покривка.

Ще духа силен до бурен вятър от изток-североизток, който привечер по високите и открити части ще се ориентира от югоизток.

Не само у нас, но и почти навсякъде на Балканите, с изключение на северните райони от полуострова ще е облачно, много ветровито и със значителни валежи на места.

Причината е средиземноморски циклон, с център над Апенините, който се премества на изток и ще определя времето на Балканите, включително и в нашата страна през близките дни. В останалата, по-голямата част от континента времето ще е предимно слънчево.

У нас валежите ще продължат до вторник. По-значителни количества се очакват в събота в Източна България. В неделя ще вали главно в западната половина от страната, а в понеделник - отново в цялата страна. Ще бъде и много ветровито, а температурите ще останат по-ниски от обичайните за сезона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Станимира Петрова не остави шанс на швейцарка на „Балкан“
Станимира Петрова не остави шанс на швейцарка на „Балкан“
Заради изригващия вулкан затвориха летището на остров Ла Палма
Заради изригващия вулкан затвориха летището на остров Ла Палма