НОВИНИ

Чехия е в траур: Мълчание в памет на жертвите на стрелбата в Карловия университет

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
13:16, 23.12.2023
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Чехия потъна в траур. Страната скърби за убитите в Карловия университет в Прага. Паметта им ще бъде почетена с едноминутно мълчание. Все още не са ясни мотивите на убиеца.

Черни знамена замениха коледните украси по много сгради в Чехия. Пустите коледни пазари напомнят за голямата трагедия от четвъртък. Звън на камбани призовава хората да не спират да се молят за загиналите.

"Някои осъзнаваха, че не могат да направят нищо, за да се спасят. Беше хаос. Хората бяха изплашени", казва Иржи Форман, журналист.

Секунда по секунда трагедията не спира да изплува в съзнанието на Иржи Форман - чешки журналист с опит във военни зони. В четвъртък получил информация, че полицията издирва млад мъж, който иска да се самоубие. Така се озовал край Карловия университет. 24-годишният убиец, обаче, вече бил взел първите си жертви.

"Извиках му да стреля по мен. По това време много хора се опитваха да избягат от факултета и той се целеше по тях", разказва Иржи.

Дори и за малко Иржи успял да отклони вниманието на стрелеца. Трима полицаи заели позиции край журналиста.

"Полицаите стреляха по него три пъти. Това го извади от равновесие. Той също стреля три пъти. Но тогава забеляза, че вече има полицейски части в сградата и се самоуби. Просто разбра, че няма какво да направи", допълва той.

Непознат на полицията, но с разрешително за оръжия. В арсенала на 24 - годишния студент имало 8 оръжия, купени тази година. Балистична експертиза го свърза с убийството на баща му и с още две убийства преди седмица на млад баща и двумесечната му дъщеря в парк край Прага.

"Не мисля, че съм герой. Тъжните герои са роднините, загубили най-близките си по Коледа, полицаите и спасителните служби", смята Иржи Форман.

Без музика по коледните пазари, в скръб и шок Чехия ще посрещне Рождество Христово. Засилените мерки за сигурност ще продължат до началото на новата година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Топъл обяд получиха нуждаещи се от подкрепа във Варна
Топъл обяд получиха нуждаещи се от подкрепа във Варна
Коледно благотворително мотошествие по улиците на Пловдив
Коледно благотворително мотошествие по улиците на Пловдив