НОВИНИ

Чехия поиска туристите ѝ да влизат у нас 22 дни след първа доза от ваксина

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
13:32, 11.06.2021 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Чехия поиска българската държава да започне да допуска чешките туристи 22 дни след първа доза ваксина. Темата обсъдиха днес външният министър Светлан Стоев и чешкият му колега Якуб Кулханек, който е на визита у нас. Страната ни очаква сериозен ръст на чешки туристи и прави всичко необходимо България да бъде атрактивна и безопасна дестинация, подчерта министър Стела Балтова.

Чешката държава прави всичко възможно през летните месеци чешките туристи да започнат отново да пътуват за България така, както бяха свикнали. Около 180 000 са били те преди ковид, припомни чешкият първи дипломат.

"За нашите граждани е много важно условията за пътуване да бъдат безопасни и прогнозируеми. И полагаме усилия за възможно най-малко излишни препятствия. Затова съм радостен, че заедно с вашите министри на външните работи, на туризма и зам.-министъра на здравеопазването говорихме за възможността туристите ни да влизат 22 дни след първата доза ваксина", изтъкна Якуб Кулханек - министър на външните работи на Чехия.

Експертна комисия в здравното министерство обсъжда днес темата и надеждата е за положителен отговор в рамките на следващите няколко дни, каза още министърът. Реципрочно и нашите туристи ще пътуват за Чехия при същите условия.

"Един от приоритетите на цялото служебно правителство е свързан с осигуряването на летния туристически сезон от гледна точка на значимостта който този сектор дава като БВП", Светлан Стоев - министър на външните работи.

Затова и решението ще бъде взето по най-бързия начин.

Министърът на туризма Стела Балтова подчерта колко важен икономически и туристически партньор е Чехия на нашата страна.

На фона факта, че именно чешки групи са дали началото на организирания туризъм в България, целта която страната ни си поставя тази година е за 200 000 чешки туристи през летния сезон.

Тази амбициозна цел може да бъде постигната с осигуряване на среда за туризъм, която да е напълно сигурна относно мерките срещу ковид и второ с активен маркетинг в самата Чехия, смята министър Балтова.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българка ще бъде делегат на четири мача от Евро 2020
Българка ще бъде делегат на четири мача от Евро 2020
Пътят към УЕФА Евро 2020, епизод 12
Пътят към УЕФА Евро 2020, епизод 12