НОВИНИ

Черен петък и инфлация: Колко пари отделяме за намаленията?

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
16:38, 25.11.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Черният петък - бюджетът на българите за акцията остава като миналата година, показват проучванията. Сериозният скок на цените обаче оказва влияние и хората могат да си купят по-малко неща, дори да има реални намаления.

Колко пари отделяме за намаленията и за какво трябва да внимаваме, за да не се окаже, че сме платили повече на Черен петък, отколкото при редовна цена?

Между 200 и 500 лева може да отдели едно българско семейство за пазаруване на Черния петък. Това показват проучванията на потребителските нагласи тази година. Около 400 лева е средната сума, която хората са заявили, че могат да отделят. Те търсят стоки, от които така или иначе имат нужда, но част от тях смятат, че на Черния петък ще могат да купят на по-ниска цена.

Вижте повече във включването на Гергана Гайдарова

Намаленията във физическите магазини са средно между 10 - 15%, но стигат и до 50%. Не навсякъде те са реални, но с наближаването на края на деня все повече хора се отправят към магазините и търговските центрове.

"Когато говорим за намаления, трябва да е обявена и старата, и новата цена. Също и процентът, който е посочен, трябва, първо, да е вярно изчислен и, второ - да е реален, което означава, че стоката е продавана на старата цена поне един месец преди намалението. Наш колега споделя, че си е купила рокля от физическия магазин на стойност 200 лева и после дрехата се е появила в онлайн магазина на същия търговец за 270 лева. И сега вече с огромни намаления от 280 лева на 240 могат да си я купят", обясни Габриела Руменова от онлайн платформата "Ние потребителите".

"Разглеждам, ама не ми се струва, че има чак много намаления", споделя жена, излязла на пазар.

"Като не знам реалната цена, как да знам кое е намалено и кое - не. Купувам това, което ми харесва - не, че е намалено", отбеляза друг купувач.

Снимка: БГНЕС

Много хора не чакат намаленията във физическите магазини, за да се възползват от тях, и пазаруват онлайн. Черният петък не е само днес, той все повече се превръща в цяла седмица или цял месец на намаленията.

От Комисията за защита на потребителите съветват потребителите да се информират от кого пазаруват, да проверяват добре условията, при които сключват онлайн сделките, и да следят какво е реалното намаление, сравнявайки цените. От своя страна Комисията ще следи за коректността на търговците както днес, така и в следващите дни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради гонките с мигранти: МВР започва подготовка на полицаи за принудително спиране на автомобили
Заради гонките с мигранти: МВР започва подготовка на полицаи за принудително спиране на автомобили
Мадрид е окъпан в коледни светлини
Мадрид е окъпан в коледни светлини