НОВИНИ

Над 70 км по АМ "Тракия" е продължила гонката с трафиканти на мигранти

bnt avatar logo
от БНТ
16:35, 25.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:17 мин.
У нас
Слушай новината

Поредна гонка с нелегални мигранти по автомагистрала "Тракия" днес. Два полицейски автомобила са преследвали над 70 километра бус с полска регистрация, който впоследствие е самокатастрофирал край село Ракитница. В него са пътували двама трафиканти от украински произход и 23 мъже от Сирия и Иран.

Добрата новина е, че при това преследване няма пострадали полицаи или мигранти. С леки наранявания е само единият от трафикантите. Преследването е започнало от 205-и километър в района на Стара Загора на автомагистралата, когато шофьор на бус с полска регистрация не е спрял на стоп палка. Гонката е продължила по магистралата, а после бусът се е отклонил през село Плодовитово.

Вижте повече във включването на Нели Ангелова

Минал е и през най-оживената улица в Чирпан с над 140 километра в час. След това е продължил през село Ракитница, където на изхода шофьорът не е успял да вземе завой и е самокатастрофирал. Докато бъдат задържани, гонката с двамата трафиканти е продължила пеша още 2 километра като полицаите дори са стреляли предупредително във въздуха. Зачестилите случаи на нелегални мигранти, които успешно преминават границите на България, предизвикаха остър коментар от заместник-апелативния прокурор Румен Попов.

Украинците, които са превозвали мигрантите, са 20-годишни и са влезли в България през нощта на 21 ноември, след което са останали в София. Микробусът е с полска регистрация и е тяхна собственост. От прокуратурата съобщиха, че тази кола не за първи път влиза в страната през последните седмици. Преди това са преминавали българската граница и от Сърбия, и от Румъния.

"Всичко е в процес на разследване, включително и това дали сами са организирали цялото преминаване на чуждите граждани през страната, дали са имали разпределение на ролите някакво с други участници в това деяние", каза Таня Димитрова – районен прокурор на Стара Загора.

Предполага се, че бусовете с мигранти край Стара Загора са били поне два.

"Едва ли не трябва да има табели по пътищата ни, на които да пише "Внимание, свободно преминават мигранти". Казвам това най-отговорно и защото по първоначални данни е имало и друг автобус, който впоследствие е открит празен", заяви Румен Попов - заместник-апелативен прокурор.

Тази година в Районната прокуратура в Стара Загора има образувани 64 досъдебни производства за каналджийство. Осъдените са 32-ма.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мадрид е окъпан в коледни светлини
Мадрид е окъпан в коледни светлини
Хебър се подсили със защитник от ЦСКА 1948
Хебър се подсили със защитник от ЦСКА 1948