НОВИНИ

Червен код за опасно горещо време в цялата страна и за утре

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
13:10, 17.07.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Потвърждават се очакванията за относително захлаждане в края на седмицата, което ще дойде с валежи, гръмотевични бури и локални градушки. Причината - студен атмосферен фронт, който ще премине през страната.

И вчера беше много горещо. Температурата в Сандански отново беше малко над 42°, но в следобедните часове имаше райони с валежи и гръмотевични бури, първо в Североизточна България, а след това и в централните части на Дунавската равнина. В района на Плевен падна и ситна градушка.

И днес, през втората половина на деня, на отделни места в Североизточна България и Дунавската равнина ще превали и прегърми. В Източна България ще остане ветровито, а в цялата страна ще бъде екстремно горещо с максимални температури между 39° и 43°, в София - около 38°, на морския бряг - от 33° до 35°, но поради високата влажност там, усещането ще бъде за по-горещо от действителното време.

Предупреждение от най-високата, трета степен, код червено, за екстремно горещо време, е обявено за пореден ден и утре. Очакванията са за максимални стойности в повечето райони от 38° до 42°, в София – около 37°. В по-голямата част от страната през целия ден ще остане слънчево, но в следобедните часове в северните и планинските райони ще има валежи и гръмотевични бури.

На морския бряг и утре ще бъде безоблачно с максимални температури от 32° до 36°. Вълнението на морето ще бъде слабо, а температурата на морската вода край Варна вече е 29°.

Необичайно топло и в планините. Максималните температури в курортите ще бъдат около 30°. И там в следобедните часове на места ще превали и прегърми. Вятърът ще остане умерен, с посока от изток-североизток.

В петък и през почивните дни валежи и гръмотевици щ еима на повече места в страната, а температурите постепенно ще се понижават. С предстоящото захлаждане, както и с очакваните валежи, ще намалее рискът от пожари, който и днес, и утре, в почти цялата страна ще остане много висок и екстремален.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът призова бизнеса да се включи в овладяването на пожарите
Премиерът призова бизнеса да се включи в овладяването на пожарите
Заради жегата: Ограничават движението на камиони в 9 области
Заради жегата: Ограничават движението на камиони в 9 области