НОВИНИ

В очакване на срещите с ПП-ДБ: Какви са шансовете за реализиране на втория мандат?

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:21, 17.07.2024
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

ПП-ДБ днес ще проведат разговори с ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и ИТН, в които ще търсят подкрепа за декларацията си с мерки за борба с корупцията. От тези разговори зависи дали ще задържат или веднага ще върнат втория проучвателен мандат за излъчване на правителство.

В ранния следобед от ПП-ДБ ще проведат последователно разговори с всички парламентарни групи без ДПС. От Движението заявиха, че не виждат смисъл от такива разговори. Срещите с парламентарните групи ще са работни и закрити за медиите. Около 18:00 часа се очаква от ПП-ДБ да направят обобщение и заключение за резултата от проведените срещи. От предварителните заявки на парламентарните групи стана ясно, че ще отидат на разговорите, но не обещават подкрепа, а и Божидар Божанов, който е начело на преговорния екип на ПП-ДБ обяви, че не е оптимист за резултата от срещите.

Николай Денков, ПП-ДБ: "Това, което виждаме е, че системно и упорито някои други политически играчи, например хората около Пеевски, побутват встрани тези теми или се опитват да ги подменят вместо да си свършим работата. Извадихме пред скоби тази тема, обясних защо и искаме тя да върви с приоритет, за да могат да вървят и другите. Обяснихме на президента логиката на това решение."

Божидар Божанов, ПП-ДБ: "Разчитаме на широка подкрепа. Виждам, че се опитват хем да подкрепят хем да не подкрепят, хем да кажат и ние сме за корупцията, но всъщност или да дадат стоп оферта, или да се обяснят защо няма да продължат нататък със законите. Така, че на този етап не съм оптимист."

Александър Ненков, ГЕРБ-СДС: "Възможен ход беше, ако се оцени ситуацията след изборите и още при първия мандат колегите от ПП-ДБ бяха оценили този резултат, бяха дошли най-малкото на срещата, на която ги поканихме и бяха поставили тези условия. Сега, когато те, технически на практика, получават втория мандат - за мен тази декларация е начало на тяхната предизборна кампания. Това не е сериозно."

Костадин Костадинов, "Възраждане": "Може, ако ПП-ДБ прояви политическа мъдрост и върховенството на закона, възстановяване на демокрацията в страната, което предлагаме от "Възраждане" в нашата декларация. В тази ситуация ПП-ДБ носят отговорност пред бъдещето. Ако откажат да подкрепят декларацията на "Възраждане", отиваме на избори."

Делян Пеевски, председател на ДПС: "С носителите на пачките и на пуделите няма да преговаряме изобщо... Важните тема са, че държавата гори, а някои хора летят. Вчера наблюдавахте ли какво се случва? Рекламни полети на спасители... Вместо да въртят вертолетите, да летят и да гасят, се харчат да се снима в екипчета - рекламни като мажоретка... Той защо не е на пожарите, защо не върши работа, а лети? И казва - от въздуха не мога да реша какво да правя. Ами да вземе да кацне колеги, тоя човек. Да вземе да даде тоя мандат, после да даде третия мандат. Ако има нещо да го правим, ако не да вървим на избори."

Джевдет Чакъров, председател на ДПС: "С настоящата декларация изразяваме нашата готовност да се отзовем на бъдеща покана за преговори след връчване на втория мандат, но нека да видим програмата и на тази база да се водят разговори, преговори и ако всичко това бъде споделено в интерес на всички в страната, тогава ще обявим нашето решение и нашата позиция."

Атанас Зафиров, "БСП за България": "Не бих обвързвал тази декларация с втория мандат. Преговори може да водим, когато има връчен втори мандат, когато е ясно какви са параметрите на тези преговори. В момента имаме писмо за една декларация, ние ще отидем на тази среща, на която ще кажем какви са нашите аргументи във връзка с предложената декларация."

Тошко Йорданов, "Има такъв народ": "Това не е подадена ръка за диалог, това е някаква форма на демонстративно изнудване. Това е инфантилизъм. Ще говорим с тях, но има толкова тежки недомислици. Ще видим дали ще има някакъв акъл или просто правят демонстрация."

Николай Марков, "Величие": "След като изслушаме колеги, тогава ще вземем решение. След около..., мисля следобед ще се случи."

Вижте прякото включване на Вера Александрова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакциите на партиите след отстраняването на Андрей Гюров от БНБ
Реакциите на партиите след отстраняването на Андрей Гюров от БНБ