НОВИНИ

Четвърти ден продължават вторичните трусове в Пловдивско

bnt avatar logo
от БНТ
15:57, 04.05.2020
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Вторичните трусове след земетресението в Пловдивско продължават вече четвърти ден, но според сеизмолозите, повечето от тях не се усещат от хората и се отчитат само от уредите на БАН в Пловдив.

Дори и при следващ по-силен трус няма място за притеснение, твърдят от Строителната камара, тъй като сградите у нас са проектирани да издържат на земетръс от най-висока степен.

52 сеизмологични станции в страната отчитат всяко раздвижване на земните пластове. А в последните дни, уредите в Пловдив подават данни непрестанно.

Милен Марков - ръководител на сеизмологичната станция в Пловдив: Автършоковете продължават и в момента за днешния ден са отчетени три микро-сиезмологични събития, които са в рамките около 1-ца по скалата на Рихтер. По-силните са шест на брой за тези дни, които са в рамките на около 2,4. Хубаво е, че продължава да се разтоварва енергията, която е натрупана.

Дори при нов по-силен трус, сградите са напълно защитени, защото са конструирани да издържат до 9-та степен по Рихтер - твърдят от Строителната камара.

Пламен Иванов – Строителна камара – Пловдив: При нас, ние сме високо рисков район и нашите сгради се изчисляват на максимална сигурност на земетръс. За довършителните работи, там имаме слабости някакви, но относно конструкциите могат да бъдат спокойни хората.

Опасност обаче има за сградите, в които има течове от години. Ето защо поддръжката на старите панелни блокове е особено важна.

Автор: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Доброволците от Благоевград се нуждаят от обучителен център
Доброволците от Благоевград се нуждаят от обучителен център
Националният оперативен щаб ще дава брифинги веднъж седмично - в четвъртък
Националният оперативен щаб ще дава брифинги веднъж седмично - в четвъртък