Да се намали разстоянието на масите в заведенията поискаха от ресторантьорския бранш

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:37, 04.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
Бизнес

Преди падането на забраната за работа на заведенията от Асоциацията им предлагат преосмисляне на някои от условията в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

Предствителите на бранша се срещнаха с министъра на туризма Николина Ангелкова и настояха за някои промени в оповестените вчера условия.

На работната среща тази сутрин в Министерството на туризма от ресторантьорския бранш поискаха отстоянията от масите да не са два метра и половина, а по -малко, например 1, 5 метра.

Мотивът им е, че по този начин малките заведения въобще няма да отвоярт, а за големите ще е трудно да са на печалба.

От Министерството на туризма вече са запознати с вижданията на собствениците на заведения. Предстои те да бъдат обсъдени и с другите министерства.

От асоциацията на заведенията се надяват още утре, ден преди официалното откриване на заведенията заповедта да бъде коригирана спрямо техните предложения, за да може на 6 май да почнат работа с изяснени и коригирани правила. Дали това обаче ще се случи все още не е ясно.

Иначе през целия ден в столицата се усещаше приповдигнатото настроение на управители и сервитьори, които сега определено имат много работа.

Трескава подготовка за предстоящото отваряне на летните градини кипи из цяла София. Не всички граждани на столицата обаче очакват с нетърпение отварянето на заведенията.

Управителите се надяват условията, разписани в заповедта на здравния министър да бъдат преразгледани.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията: Уточнихме също така, че маските, както и лекарите казват, не е ОК 8 часа да стоят с маска, затова организирахме шлемове за персонала.

Според Росен Евтимов, който също е управител на заведение трябва да се преосмисли и изискването за отваряне на около 30% от площта на градината, защото в противен случай браншът много трудно ще се справи.

Росен Евтимов, управител на заведение: 30 % от градината, не е 30 % от заведението. То е около 10 % от заведението, така че ние губим вътрешната част и при лошо време имаме 0 % от заведението. На фона на разходите които имаме като наем, заплати, осигуровки, представете си, че имаме 6 души персонал по принцип и трябва да го намалим за тази ситуация с 10 % , значи не трябва да имаме и един човек.

На днешната среща при министъра на туризма Николина Ангелкова от ресторантьорския бранш поискаха в Министерския съвет да бъдат разгледани и допълнителни икономическите мерки за подпомагане на бизнеса. Очкава се да бъде свикан икономически съвет, на който освен Ангелкова, да присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов.

От бранша се оплакват, че до момента не са получили никаква помощ от държавата.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Временни ограничения по АМ "Тракия" заради ремонтни дейности
Временни ограничения по АМ "Тракия" заради ремонтни дейности
В Италия вече могат да се разхождат в парковете и да посещават роднини
В Италия вече могат да се разхождат в парковете и да посещават роднини