НОВИНИ

Да се намали разстоянието на масите в заведенията поискаха от ресторантьорския бранш

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
15:37, 04.05.2020 (обновена)
Чете се за: 01:18 мин.
Бизнес

Преди падането на забраната за работа на заведенията от Асоциацията им предлагат преосмисляне на някои от условията в заповедта на здравния министър Кирил Ананиев.

Предствителите на бранша се срещнаха с министъра на туризма Николина Ангелкова и настояха за някои промени в оповестените вчера условия.

На работната среща тази сутрин в Министерството на туризма от ресторантьорския бранш поискаха отстоянията от масите да не са два метра и половина, а по -малко, например 1, 5 метра.

Мотивът им е, че по този начин малките заведения въобще няма да отвоярт, а за големите ще е трудно да са на печалба.

От Министерството на туризма вече са запознати с вижданията на собствениците на заведения. Предстои те да бъдат обсъдени и с другите министерства.

От асоциацията на заведенията се надяват още утре, ден преди официалното откриване на заведенията заповедта да бъде коригирана спрямо техните предложения, за да може на 6 май да почнат работа с изяснени и коригирани правила. Дали това обаче ще се случи все още не е ясно.

Иначе през целия ден в столицата се усещаше приповдигнатото настроение на управители и сервитьори, които сега определено имат много работа.

Трескава подготовка за предстоящото отваряне на летните градини кипи из цяла София. Не всички граждани на столицата обаче очакват с нетърпение отварянето на заведенията.

Управителите се надяват условията, разписани в заповедта на здравния министър да бъдат преразгледани.

Ричард Алибегов, председател на Българската асоциация на заведенията: Уточнихме също така, че маските, както и лекарите казват, не е ОК 8 часа да стоят с маска, затова организирахме шлемове за персонала.

Според Росен Евтимов, който също е управител на заведение трябва да се преосмисли и изискването за отваряне на около 30% от площта на градината, защото в противен случай браншът много трудно ще се справи.

Росен Евтимов, управител на заведение: 30 % от градината, не е 30 % от заведението. То е около 10 % от заведението, така че ние губим вътрешната част и при лошо време имаме 0 % от заведението. На фона на разходите които имаме като наем, заплати, осигуровки, представете си, че имаме 6 души персонал по принцип и трябва да го намалим за тази ситуация с 10 % , значи не трябва да имаме и един човек.

На днешната среща при министъра на туризма Николина Ангелкова от ресторантьорския бранш поискаха в Министерския съвет да бъдат разгледани и допълнителни икономическите мерки за подпомагане на бизнеса. Очкава се да бъде свикан икономически съвет, на който освен Ангелкова, да присъства и министърът на икономиката Емил Караниколов.

От бранша се оплакват, че до момента не са получили никаква помощ от държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Временни ограничения по АМ "Тракия" заради ремонтни дейности
Временни ограничения по АМ "Тракия" заради ремонтни дейности
В Италия вече могат да се разхождат в парковете и да посещават роднини
В Италия вече могат да се разхождат в парковете и да посещават роднини