НОВИНИ

Странният план на Швеция в борбата срещу COVID-19

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
12:30, 04.05.2020
Чете се за: 00:35 мин.
Още
Снимка: БГНЕС

Докато жителите на по-голямата част от Европа се радват на поетапното завръщане към нормалния начин на живот, в Швеция коронавирусът почти не се отразява на ежедневието на хората.

Един мост разделя Швеция от Дания и останалата част от Европа. Но с преминаването му, привидно попадате в съвсем различен свят.

На пръв поглед тук коронавирусът сякаш не съществува. Кафенетата и ресторантите не са прекъсвали работа, макар и част от масите да са премахнати, за да се спазва дистанция между клиентите.

Шведският подход към COVID-19 предизвика много полемика през изминалите два месеца, но според хората в страната, вероятно не е бил напълно погрешен.

Призивите да се спазва социална дистанция се спазват, или поне през деня. Посетителите на заведенията не могат да си поръчват неща от бара, а трябва да чакат сервитьор да дойде на масата им. Но вечер е трудно употребилите алкохол клиенти да спазват наредбите.

В Швеция има малко над 22 300 заразени, жертвите са близо 2700. Управляващите неколкократно променяха позицията си около това дали са избрали правилния подход, но не въведоха строги мерки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима от медиците на болницата в Пазарджик са с коронавирус
Трима от медиците на болницата в Пазарджик са с коронавирус
Собственици на заведения в София не са доволни от новите изисквания
Собственици на заведения в София не са доволни от новите изисквания