НОВИНИ

ЦИК още не е платила на "Сиела Норма" машините от предишните избори

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:24, 01.07.2021
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

В 1115 секции в страната ще се гласува с две машини. Определени са по следния критерий: в тези секции трябва да са гласували повече от 425 души на изборите на 4 април. От ЦИК не са платили на фирмата изпълнител машините от предишните избори, тъй като все още очакват информация във връзка със софтуера.

Изпитванията на машините в Института по метрология показват: те могат да работят при 0 и при 45 градуса. Лепенето на стрелки, които показват как да се поставят картите в машините, е забранено.

Нито с тиксо, нито да бъдат дезинфекцирани с някакви гелообразни дезинфектанти. Единственият дезинфектант, който е подходящ за дезинфекциране и както на екрана на машината, така и на смарт картите, е 75% етилов спирт, тъй като имахме случаи в едно от местата за гласуване - всички смарт карти са повредени поради третирането им с неподходящи материали, каза Росица Матева - говорител на ЦИК.

От ЦИК все още не са платили на фирмата изпълнител машините от предишните избори и така две седмици преди вота те все още не са собственост на комисията.

Все още няма извършено плащане, тъй като все още не е приета работата. Продължаваме да очакваме допълнителна информация във връзка със софтуера. Те са техни, но не смятам, че няма да ги предоставят за изборите, тъй като, както знаете, на тях им е възложено с друга обществена поръчка и друг договор логистиката на предстоящите избори, както и инсталирането и параметризирането на софтуера за тези избори, допълни Матева.

От ЦИК припомниха и как се действа, ако избирател се опита да заснеме своя вот.

Не може да снима машинният вот. Би трябвало секционната комисия да реагира, ако избирател направи опит да си заснеме вота, каза Цветозар Томов, говорител на ЦИК.

Машините за чужбина вече пътуват. Германия не е дала разрешение за избори в две секции - в Манхайм и Щутгарт.

Но хубавото е, че става дума за градове, където има и други секции и българите в тези градове няма да бъдат лишени от възможността да гласуват в града, в който живеят, допълни Томов.

Хора, които са подали заявление за гласуване в чужбина, но се върнат в България за изборите - ще могат да гласуват.

Карантинираните могат да подават заявления за гласуване с подвижна секция до последния момент - дори в деня на изборите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отборът на Англия разпуска в басейн преди четвъртфиналите на ЕВРО 2020
Отборът на Англия разпуска в басейн преди четвъртфиналите на ЕВРО 2020
МВР задържа двама заподозрени за изборна търговия в Карнобатско
МВР задържа двама заподозрени за изборна търговия в Карнобатско