НОВИНИ

COVID и туризъм: Кой поема грижата за болните туристи?

bnt avatar logo
от БНТ
20:43, 25.08.2021
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Над 100 са заразените туристи по българското Черноморие от началото на август. Повечето от чуждите туристи го разбират в края на почивката си, когато правят тест, за да се прибират в родината си. Така се налага чужденците да търсят място за 14-дневната си изолация.

В началото на август 19-годишен шведски турист си направил тест за COVID-19 преди да се прибере в родината си. Той се оказал положителен и понеже младежът е организирал почивката си сам, трябвало сам да намери място, където да бъде по време на карантината. Момчето имало късмет, защото в хотела му предложили стая, при това за тяхна сметка.

"Всички имаме деца и моето дете, ако е в чужбина и му се случи такова нещо, и аз ще се съсипя, ако знам, че няма къде да отиде. Намерихме лекар, който идваше и го преглеждаше, защото знаем, че понякога се влошават внезапно и трябваше да бъде под лекарско наблюдение, но той беше много дисциплинирано и възпитано момче и дори не направи опит да излезе от стаята си", заяви Стела Деянова, хотелиер в курорта "Златни пясъци".

Туристите, които сами организират почивките си, трябва сами да намерят място за престой, докато са в карантина.

Удължават извънредната епидемична обстановка с три месеца

"Тези, които са индивидуални туристи, вече на собствени начала си търсят място, в което да си изкарат домашната изолация. Ако не успеят да намерят - се обръщат към собствените си посолства", допълни Цеца Янкова, главен секретар на РЗИ-Варна.

Когато престоят на туристите е организиран, туроператорът поема грижата за тях, ако се разболеят от COVID-19.

"Да издават допълнителни ваучери за престоя, ако застраховката има такъв ангажимент с туристите или да направят връзка на застрахователя с хотелиера, а туристът, ако няма такава застраховка, той носи ангажимент и носи отговорност за допълнителните нощувки", добави Стойка Терзиева, мениджър на хотел в курорта "Слънчев бряг".

Според изискванията всеки хотел трябва да има стая, в която да настанява туристи, болни от COVID-19. Тя трябва да е максимално отдалечена от останалите помещения. Как изглежда това в един конкретен случай.

"Пълна дезинфекция направихме на асансьора, дръжки, навсякъде, където той би имал контакт. След настаняването в апартамента, той 14 дни не излезе. Бельо, хавлии, храна, абсолютно всичко го обслужвахме чрез маса, като служителите, които пренасят, било то бельото или инвентара му, са с ръкавици и маски за еднократна употреба", каза още хотелиерът Павлин Косев.

Когато има изолирани туристи в хотелите, контрол осъществяват служителите в тях. За всички останали отговарят здравните инспекции и полицията.

Репортери: Нивелина Няголова и Давид Сукнаров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна фестивалът за документални филми "Master of Art"
Започна фестивалът за документални филми "Master of Art"
Част от договорите за АМ "Хемус" може да се окажат незаконосъобразни
Част от договорите за АМ "Хемус" може да се окажат незаконосъобразни