НОВИНИ

Политически неизвестни: Кои са вероятните дати за президентския вот?

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:00, 25.08.2021
Чете се за: 08:00 мин.
У нас
Слушай новината

Парламентът ще насрочи първия тур на президентските избори за 7 или за 14 ноември. Около това са се обединили партиите на двете заседания на председателския съвет днес. Парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоява първият тур на президентските избори да е на 7 ноември, а вторият - на 14 ноември.

Другите партии още не са взели категорично решение. Два дни преди края на срока, в който се очаква президентът да връчи третия мандат за съставяне на кабинет, политическите нагласи като че ли клонят към нови парламентарни избори.

Най-обсъжданите дати са през ноември, защото крайният срок за втори тур на президентските избори е 21 ноември. Ако с третия мандат не се състави правителство и се стигне до избори 2 в 1 - би имало забавяне с поне 30 секунди за всеки гласоподавател.

А избори в три поредни седмици биха стрували значително по-скъпо на държавата. И докато от ГЕРБ настояват за промени в Изборния кодекс и опция за хартиен вот, то председателят на парламента Ива Митева защити изцяло машинния вот.

До разговори за третия мандат все още не се е стигнало в парламента, няма сигнали и от президентството, че оттам може да инициират, а повечето партии вече говорят за предсрочни избори.

Изборите за президент най-вероятно ще бъдат през ноември - това обсъдиха днес на председателски съвет в парламента.

"По-скоро обединението е за ноемврийските дати и това е 7 ноември, 14 ноември. Знаете, че трябва да има една седмица минимум за втория тур. 21 ноември е последната дата за втори тур предвид сроковете по Конституция", заяви председателят на Народното събрание Ива Митева.

И от ГЕРБ, и от БСП смятат, че е най-добре да има избори 2 в 1 - президентски и парламентарни.

"Три поредни недели и допълнително оскъпяване означават минимум 65 милиона, на фона на 130, които са заложени сега в актуализацията на бюджета за избори, според мен 200 милиона да плати българският данъкоплатец е ужасно много", каза Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ.

ГЕРБ предлагат 7 ноември за провеждане на президентските избори

"Не дай боже наистина да стане тежка ковид ситуация - три седмици подред да ходят хората на избори според мен би предизвикало ниска избирателна активност", коментира Корнелия Нинова, председател на ПГ на "БСП за България".

Корнелия Нинова се обяви за избори 2 в 1

"Дали ще е 2 в 1 или последователно - няма значение, ако изборите не са честни. Важно е да са честни", допълни Тошко Йорданов, председател на ПГ на "Има такъв народ".

От ГЕРБ смятат, че решението на проблемите около машинния вот е да се приемат предлаганите от тях промени в Изборния кодекс с възможност за гласуване и на хартия.

"При всички случаи се печатат бюлетини, за последните избори отпечатаните хартиени бюлетини са били на стойност 7 милиона и половина", добави Десислава Атанасова от ГЕРБ.

Председателят на парламента Ива Митева и от "Изправи се БГ! Ние идваме!" защитиха изцяло машинния вот.

"Недействителните бюлетини бяха намалени в пъти. 86 000 бяха на 4 април, сега в момента са около 13 000", каза председателят на Народното събрание Ива Митева.

Мая Манолова: Ние сме категорични, че трябва да се положат усилия за избори 2 в 1 с машини

"Има опити от страна на ПГ на ГЕРБ да настоява отново да бъде отворен Изборният кодекс, да бъдат върнати хартиените бюлетини. Смятам, че тази важна стъпка, която Народното събрание направи - избори само с машини, трябва да не бъде отменяна. Тази възможност за честни избори да не бъде проиграна", подчерта Мая Манолова, председател на ПГ на "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От "Демократична България" посочиха проблем между ЦИК и "Сиела" за машините.

"Оказа се, че софтуерът не е ясно дали е собственост на "Сиела", отбеляза ген. Атанас Атанасов от ПГ на "Демократична България".

Около 9 милиона не са платени от ЦИК на "Сиела" по предишен договор. Но и двете страни дадоха заявка:

"Тази част от софтуер, която още не е предадена на ЦИК, да бъде предадена, да се приключи с изпълнението на този договор, остатъкът от цената, която дължи ЦИК да бъде изплатена, така че по доброволен начин да уредим взаимоотношенията", заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова.

Ако на последните избори един човек е гласувал средно за минута, то при евентуален вот 2 в 1, ще е необходима минута и половина, изчисляват от ЦИК. "Сиела" могат да осигурят и допълнителни машини за около 6 милиона лева.

"Ние сме предложили възможност да се закупят още 1200 машини и е въпрос на два-три дни уточняване дали не могат да станат 2000 или малко над 2000 машини", каза Веселин Тодоров, изпълнителен директор на "Сиела Норма".

По другата гореща тема - Ива Митева заяви: Никой не е говорил с нея за идеята на други формации да бъде кандидат-премиер.

Ива Митева: Не съм готова за премиер, не ме спрягайте за този пост

"Аз смятам, че човек трябва да си тежи на мястото. Смятам, че човек трябва да е там, където е най-добре подготвен", подчерта председателят на парламента Ива Митева.

От БСП още нямат отговори на поканите за разговори.

"Надеждата умира последна. Трябва да опитаме с разум и разговори пък каквото стане", допълни Корнелия Нинова от БСП.

"В тази покана казват, че не трябва да има политически изявления и да се избягва политиката, и да минем на практицизъм, а самата покана е предизборен политически жест, защото колеги в парламента има бюджетна комисия, там са експертите на всички партии. Бюджетът няма да го решавам аз или Корнелия Нинова, защото не сме специалисти. Тази среща е абсолютно безсмислена", подчерта Тошко Йорданов от "Има такъв народ".

"Ще го обсъдим на група, не мога да изразявам лично мнение сега. Бюджетът е изключително важен и трябва да се търси консенсус да бъде приет", допълни ген. Атанас Атанасов от "Демократична България".

"Ние сме готови да участваме в абсолютно всякакви разговори, които са инициирани от политическите формации извън ГЕРБ и ДПС", каза още Мая Манолова от "Изправи се БГ! Ние идваме!".

От ДПС не коментираха темата.

Репортери: Милена Кирова, Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравното министерство отговори на ВАП за действията срещу COVID-19
Здравното министерство отговори на ВАП за действията срещу COVID-19
Манолова: Ако третият мандат бъде даден на нас, ние ще го дадем на ИТН
Манолова: Ако третият мандат бъде даден на нас, ние ще го дадем на ИТН