НОВИНИ

Велико Търново е на прага на тъмночервената зона по заболеваемост от COVID-19

bnt avatar logo
от БНТ
18:29, 25.08.2021
Чете се за: 02:17 мин.
Регионални
Слушай новината

Велико Търново е една от областите в червената зона по заболеваемост. За последните 14 дни там 349 на 100 000 са заболелите от COVID-19, а прогнозите на здравните власти са до няколко дни областта да премине в тъмночервената зона.

113 са новорегистрираните случаи на COVID-19 в област Велико Търново. Две детски градини в областта са поставени под карантина заради заболели. 192-ма са настанени в болниците, откъдето има готовност за разкриване на нови легла.

Здравните власти отчитат лек ръст на имунизацията в областта. Все още там не се раздават ваучери за храна като стимул за ваксинация, но това е вероятно да бъде обсъдено на предстоящото заседание на Областния кризисен щаб, в което се очаква да се включи и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

COVID мерки ще се взимат на регионално ниво за областите в червената зона

По-малко от месец преди 15 септември вече се обсъждат вариантите как ще започне новата учебна година в областта.

"Ако сме в тъмночервена зона, така както прогнозират здравните власти в града, както е разписано във вариантите на Министерството на здравеопазването, образователният процес преминава изцяло в електронна среда. В случай, че останем в червената зона, то имаме възможности и варианти за обучение по график, за инициативност на директорите при проследяване на процента на заболелите ученици да направят предложение дали да бъдат в електронна среда или решенията на областните и общинските щабове да препоръчат преминаване в електронна среда", каза директорът на РУО Велико Търново Розалия Личева.

В три от общините в областта - Горна Оряховица, Павликени, Златарица, както и град Килифарево, са отменени всички масови мероприятия през септември.

Репортер: Мариела Дончева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дърво падна върху автомобил в центъра на София
Дърво падна върху автомобил в центъра на София
Виена затяга мерките: По-строгите правила в сила от 1 септември
Виена затяга мерките: По-строгите правила в сила от 1 септември