НОВИНИ

Иван Гешев се яви пред правната комисия заради Бюрото по защита (ОБЗОР)

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:00, 25.08.2021
Чете се за: 04:00 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Главният прокурор се появи изненадващо на изслушването пред правната комисия, където се очакваше на въпросите на депутатите да отговаря негов заместник. Иван Гешев заяви, че е разбрал в 9.00 ч. сутринта, че е поканен.

"Не успях да катастрофирам, бързайки насам. В рамките на шегата, се надявам следващия път да не ме поканят половин час преди дебата", каза Иван Гешев преди заседанието.

Близо два часа и половина Иван Гешев отговаряше на въпроси, свързани с дейността на Бюрото за защита на свидетели. На влизане той заяви, че забелязва законодателни инициативи, които целят то да бъде унищожено, а това ще доведе до проблеми в борбата с престъпността.

Предложението на депутатите е Бюрото за защита да премине под ръководството на Министерството на правосъдието. Според Гешев от ликвидирането на бюрото би спечелила само мафията. По време на заседанието бяха отправени критики, че докладът му има сериозен дефицит на информация.

Според главния прокурор ако Бюрото за защита на свидетели бъде върнато към Министерството на правосъдието, ще се повиши рискът към защитените свидетели и магистрати, ще се намали капацитетът на служителите, а спрямо структурата може да има и реваншистки действия. Гешев посочи, че към момента Бюрото е най-добре подготвената служба за охрана.

"Ще последва това, че ще бъдат застрашени лица, които се защитават и са свидетели срещу мафията, да го кажа по такъв начин, включително има и такъв срещу укриващия се в чужбина г-н Божков. Няма да се охраняват качествено защитени прокурори и следователи", заяви той.

Изненадващо по средата на заседанието в дискусията се включи и народния представител от "Има такъв народ" Тошко Йорданов.

"Осъзнавате ли, че нарушихте неписания договор между гражданите и институциите превръщайки Бюрото за защита в преторианска гвардия нахлувайки в президентството?", попита Йорданов.

Иван Гешев отбеляза като грешка, че не е било обяснено на обществото защо и какви действия са били извършвани по обезпечаване на разследването от служители на Бюрото при акцията на прокуратурата в сградата на президентството. Една от причините била и недоверие в МВР.

"Може това, което описвате, да е политически неправилно, но то е законосъобразно. Два български прокурора и два съда са решили, че е законосъобразно", заяви главният прокурор.

"Съжалявам, но няма разследване за кюлчетата, за снимките, за Мата Хари. Вие прилагате избирателно закон", отговори Тошко Йорданов.

В залата бяха отправени обвинения, че в доклада липсва достатъчно информация бюджета и дейността на Бюрото.

Николай Хаджигенов от "Изправи се БГ! Ние идваме!" също коментира темата:

"Второ подред изслушване на главния прокурор се превръща в шоу на главния прокурор. Цялото това упражнение представлява вид смокиново листо, което трябва да прикрие факта, че охраняват трима магистрати. Слушайки главния прокурор, оставам с впечатление, че охраняват всички, а те реално са трима, един, от които е главният прокурор", каза Хаджигенов.

Обвинител номер едно обясни, че за 2020 г. бюджетът на Бюрото по защита е малко над 7 милиона лева. Според доклада защитените свидетели за миналата година са 20, а за тази година 16.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
25-годишен мъж почина, ударен от мълния в София
25-годишен мъж почина, ударен от мълния в София
Кои афганистанци ще приемем?
Кои афганистанци ще приемем?