Солена глоба: Двама българи платиха по 5000 евро заради фалшиви PCR-и

от БНТ
18:39, 25.08.2021 (обновена)
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

От Министерството на външните работи потвърдиха, че двама българи са задържани от полицейски служители в Гърция заради представяне на фалшиви PCR тестове при влизане в страната през граничен пункт "Промахон".

От пресцентъра на министерството обясниха, че след като са били задържани, от българското консулство в Солун им е оказано съдействие. Нарушителите са мъж и жена. Наложени са им глоби на стойност 10 000 евро и са освободени.

Според български адвокати срещу тях най-вероятно ще се повдигне наказателно дело и в зависимост от събраните доказателства ще бъдат осъдени или оправдани.

Наш екип провери какви са наказанията за фалшифициране на документите и как могат да бъдат установени.

Мъжът и жената са били заловени с фалшивите тестове на гръцкия пункт Промахон. Това, че са освободени, след задържането не означава, че случаят е приключен, заяви адвокат Рангел Бараков.

"Образувано е съответното производство и тепърва ще има наказателен процес. Евентуално срещу тях ще се образува наказателно дело и в зависимост от събраните доказателства ще бъдат осъдени или оправдани", обясни адвокат Рангел Бараков.

От една от лабораториите в Благоевград обясниха, че когато правят PCR тестове за пътуващи извън страната винаги изписват името на лабораторията и посочват акредитацията, цитирана в заповедта на Министерството на здравеопазването. Така гарантират, че тестът е действителен.

"Вписват се имената, вписва се ЕГН, вписва се номера на документа, с който ще пътува пациента, вписва се датата на раждане и годините, в страни се изписва лабораторния номер", каза микробиологът д-р Десислава Йолчева.

Според нея при проверка на границите много лесно могат да се различат фалшивите от истинските тестове с помощта на четци, които сканират QR-кодовете.

"Могат директно да влязат и да видят, че заведен е под този ID номер и наистина този пациент е преминал през лаборатория. Най-често няма ID, те като осъществяват проверки Гранична полиция, случва се поне веднъж месечно. Идват със списък от имена за проверка, дали наистина тези хора са направили тест, тъй като те са представили такъв на границата и съответно се оказва, че те не фигурират, те нямат такъв ID номер, изобщо абсолютен фалшификат", допълва още Йолчева.

От лабораторията казаха, че продължават да работят в посока по-висока сигурност за своите пациенти, както за точността на тестовете, така и че отговарят на всички законови изисквания.

Репортер: Владислава Миланова

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Близо 8% са положителните тестове, ръст на заразените в Хасково
Близо 8% са положителните тестове, ръст на заразените в Хасково
Дърво падна върху автомобил в центъра на София
Дърво падна върху автомобил в центъра на София