НОВИНИ

Пламен Димитров: Финансовият министър да добави средства в бюджета за обществения транспорт

bnt avatar logo
от БНТ
19:32, 25.08.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Работодателите и синдикатите от март месец искахме актуализация на бюджет 2021, виждайки, че всъщност много от тези важни разходи не са предвидени в действащия бюджет". Това каза Пламен Димитров, президент на КНСБ в "Още от деня".

Той обясни, че в бюджета са заложени около 400 млн. лева за подкрепа на бизнеса и заетостта и 340 млн. за подкрепа на здравеопазването и работещите на първа линия. За пенсии са отделени 400 млн., а за социални разходи - още 100 млн. лева.

"Няма допълнително пари за обществения транспорт, който и през миналата година, и през тази година не беше подпомогнат целево. 82 млн. сме сметнали ние и искаме финансовият министър да добави допълнително пари в разходите за бюджета, за да се подкрепи обществения транспорт. На второ място, пътностроителните фирми, които са си свършили работата, не са си получавали аванси от стотици милиони лева, като "Автомагистрали - Черно море". Там допълнително трябват 36 милиона", заяви Димитров.

По думите му 160 милиона от парите за подпомагане на бизнеса са предмет на разговор между синдикати, работодатели, Министерството на икономиката и социалното министерство. Те трябва да преценят как най-добре средствата да бъдат ориентирани към бизнеса. Ресурсът ще е наличен, ако бюджетът се актуализира.

Според Димитров кризата с тока не е била овладяна от ВЕЦ-овете.

"Ако не беше "ТЕЦ Марица изток 2", която да мине от два на шест блока, нямаше да може да падне цената от 400 лв. на 200 за няколко дена", допълни още той.

Заради рекордната цена на тока: Изслушаха в НС шефове в енергетиката, регулаторите и борсата

КНСБ от две години иска план за развитие на "ТЕЦ Марица изток 2". Плановете за преход на регионите още не са разработени и най-вероятно ще бъдат готови през 2022 г.

Според Пламен Димитров в политическата неразбория не е ясно кой какво прави. Комисията по енергетика е извикала консултант, който да обясни какво се случва по регионите, както и министър Живков, който трябва да даде яснота за бъдещето на централата.

"Имаме маса предложения, които са направени през последните две години, да видим дали нещо от тях е чуто от служебния кабинет и сегашните депутати", заяви той.

Той обясни, че има алтернативи и възможности - водородно бъдеще или технология за улавяне на въглероден диоксид. Проучване на Минно-геоложкия университет показва, че тези технологии могат да осигурят по-устойчиво бъдеще на комплекса.

Председателят на КНСБ твърди, че увеличението на цените на храните се прави спекулативно.

"Основните регулатори в една пазарна икономика са факторите, които трябва да регулират спекулативните очаквания или напъни на определени групи търговци или производители, които влияят манипулативно на пазара", заяви Димитров.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Манолова: Ако третият мандат бъде даден на нас, ние ще го дадем на ИТН
Манолова: Ако третият мандат бъде даден на нас, ние ще го дадем на ИТН
Стойчо Младенов: Трябва да накараме противника да се съобразява с нас
Стойчо Младенов: Трябва да накараме противника да се съобразява с нас