НОВИНИ

Цвета Караянчева: С призивите си Румен Радев отрече духа на Съединението

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 07.09.2020 (обновена)
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева заяви във Видин, че е недопустимо държавен глава, който по Конституция е обединител на нацията, да настройва хората едни срещу други и то в Деня на Съединението.

Караянчева подчерта, че ГЕРБ не се страхува от служебно правителство и обясни, че приоритет на кабинета в момента е извеждането на България от кризата, вследствие на COVID-19, с минимални щети както за икономиката, така и за здравето на хората.

Като председател на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Цвета Караянчева връчи членските карти на над 150 новоприети в политическата партия в областта.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева коментира изявления на президента в Деня на Съединението.

"Вчера беше ден, в който да се обединим, не се делим на хора на президента и останалите хора. За съжаление това, което видяхме не му прави чест на президента", Караянчева.

Караянчева призова българите да изказват открито своето мнение на улиците, но без насилие.

"Много е важно и ние като управляващи да чуваме какво искат хората. Ние никога не сме бягали от този дебат, от този разговор, за съжаление на улицата има една група хора, които викат много силно, искат на сто процента хората да са съгласни и тях и ако не са съгласни, да бъдем врагове. Аз не искам да бъдем врагове", заяви Караянчева.

Между двете четения на Изборния кодекс в Народното събрание ГЕРБ ще предложи да се гласува против предложението за 48-часов изборен ден.

"Аз като човек, който също съм участвала в избори, искам да има абсолютно спокойствие за честността на вота, а 48-часовия изборен ден е предпоставка за притеснение", заяви Караянчева.

Все още няма готовност за електронно гласуване, както и за дистанционно.

"Докато специалистите не кажат че това наистина е безопасно и това ще отразява на сто процента вота на българските граждани и на личния вот на човека, няма как да въведем едно такова гласуване, защото би било предателство и измама към българските граждани", заяви Караянчева.

С коалиционните партньори все още се обсъжда кандидатура за нов председател на Централната избирателна комисия. В четвъртък ще бъдат приети процедурните правила, а до седмици ще има избран председател.

Репортер: Анжела Каменова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Жена загина при тежка катастрофа на магистрала "Марица"
Жена загина при тежка катастрофа на магистрала "Марица"
Навални излезе от кома, състоянието му се подобрява
Навални излезе от кома, състоянието му се подобрява