НОВИНИ

Д-р Георги Миндов: Искаме да разполагаме с всички ваксини

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 31.03.2021
Чете се за: 02:50 мин.
Още
Слушай новината

"Искаме да разполагаме с всички ваксини и нашите пациенти във Фаза 4 да бъдат равнопоставени с всички останали. Имаме капацитет, имаме възможност за съхранение, искаме логистиката". Това заяви в "Още от деня" председателят на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари д-р Георги Миндов.

"Имам 100 души ваксинирани до този момент с 9 флакона на "Астра Зенека", на 22 февруари поставих първата, 20 души, до днес един човек не ми се е разболял от лека форма на COVID. Нито е имал странични ефекти, освен обичайните - лека температура и неразположение на следващия ден", коментира д-р Георги Миндов.

По думите му не трябва да се дават разнопосочни сигнали от типа "ваксините и ваксинацията са вредни".

"Имаме ваксини за 30% от желаещите, останалите 70% са на изчакване, казват, когато получиш РНК ваксина, веднага съм при теб и слагаме. Времето е важно, ние можем да се справим бързо, това са над 4000 кабинета и над 4000 души, които поставят ваксини, всеки по 10 да постави, това са 40 000 на ден. Желаещите, които искат да им бъде поставена ваксина от моите пациенти, достигат 10%. Това са желаещите, които са получили ваксина и може би има още толкова, които са в очакване на друг вид ваксина, не това, което се дава в момента", допълни д-р Георги Миндов.

Той добави, че целта на общопрактикуващите лекари е да не натоварват болничната система. Според него пациентите на личните лекари трябва да бъдат равнопоставени с пациентите от сега действащите в болничните структури "зелени коридори".

"Не можем да чакаме април категорично. Въпрос на организация е, дори и минимални количества да започнем. Добрата ваксина е тази, която човекът иска и смята, че е най-добрата. Добрата ваксина е навреме поставената ваксина. Когато един от двата компонента не е изпълнен ще се разболяват все повече хора и няма да се облекчи болничната система. Най-големият ваксинален капацитет е при нас, но ние в момента сме с вързани ръце. Сертификатът за ваксина е ненужен документ", каза още д-р Георги Миндов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евакуират Капитолия заради подозрителен пакет
Евакуират Капитолия заради подозрителен пакет
Стрелба по частен дом в димитровградското село Брод
Стрелба по частен дом в димитровградското село Брод