НОВИНИ

Рекорден брой новозаразени от началото на пандемията

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:21, 31.03.2021
Чете се за: 05:40 мин.
Още
Слушай новината

Тревожна статистика за заразата COVID-19, ден преди облекчаване на някои мерки. За първи път от началото на пандемията у нас броят на заразените за денонощие надхвърли 5000 души. Натискът над болниците остава сериозен - в някои от тях вече няма места. Лекарите са на предела на силите си.

Днес регистрираме най-много заразени от началото на епидемията у нас. Единният портал отчита 5176 нови случая за последните 24 часа. Положителни са 25% от направените 20455 теста. В болница се лекуват 9811 души, 748 са в интензивни отделения. Излекувани за последното денонощие са 3219 души, починали са 155. Натискът към лечебните заведения остава сериозен. Главният държавен здравен инспектор увери, че въпреки натоварването към момента, болниците се справят.

Колкото до ваксините - през последното денонощие са ваксинирани 13183-ма души. Така общият брой на поставените ваксини за страната вече е 458731. В "Пирогов" до събота включително ще има "зелен коридор" с ваксината на "Астра Зенека" без предварително записване на часове.

От следващия месец се очаква хората да могат да избират ваксината си. Тогава у нас трябва да има и около 700 000 нови дози, сред които и от четвъртата одобрена ваксина в Европа - тази на "Джонсън и Джонсън".

Въпреки ръста на заболелите в настоящата трета вълна болниците са много по-подготвени в сравнение с миналите две - и като брой легла, и като персонал. Такава е констатацията на главния държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

"Надяваме се това да е най-високата точка от третата вълна. Дали ще е така, ще покажат следващите една-две седмици, но задържането на растежа вече е налице, включително задържането на цифрите на хоспитализираните", заяви доц. Ангел Кунчев.

Доц. Кунчев: Хората имат нужда от глътка въздух

В Пазарджишка област свободни интензивни легла няма. Свободни са около 30 % от местата за пациенти в неусложнено състояние.

"Към настоящия момент няма свободни легла за COVID пациенти. От 10 дни сме вдигнали процента на 30% от общия брой на леглата", допълни д-р Красимир Темнилов, изпълнителен директор на "МБАЛ-Пазарджик".

От болницата казаха, че болните се насочват към други лечебни заведения в областта. Повечето пациенти даже не подозират, че са с COVID. 80 процента от тези, които преминават през Спешния център, са с положителни тестове, които се установяват на място.

"Този месец повечето пациенти, които идват са в тежко състояние с дихателна недостатъчност. Нуждаят се от кислородолечение, затова имаме допълнително четири кондензатора осигурени и постъпват директно в COVID реанимация", добави д-р Лидия Гочева, началник на "Спешно отделение".

Цяла България остава в червената зона на COVID-19

Критично малко са и медицинските сестри в Пазарджишката болница. Налага се те да работят извънредно, за да се покрият нуждите на болните.

"50 сестри минус сме, това е страшно", коментира Елена Станчева, която е главна сестра.

В Александровска болница към обяд свободните легла за средно тежки случаи бяха около 120, интензивните свободни легла само 3. Тежки случаи не липсват.

"Натискът върху болницата, специално за "Александровска" мисля, че е подобен, не бих казал, че е по-тежък от ноември месец, но не мисля, че ще стихне в близките няколко дни", заяви проф. Борис Богов, директор на УМБАЛ "Александровска".

Засега в болницата няма недостиг на кадри, може обаче да има нужда от доброволци.

"От утре имаме нови екипи, които ще заменят старите. Колегите, които са вътре, вече горе-долу един месец, има хора, които не са излизали оттам", каза още проф. Борис Богов.

Болниците във Варна трябва да увеличат леглата за COVID пациенти от 30 на 35% до събота по разпореждане на Областния щаб. Днес във варненските болници свободните COVID легла са 64. Осем от тях са интензивни, а други девет – за деца.

"Много бързо се изчерпва броят на леглата, като само за изтеклото денонощие е с 30 по-малко. В лечебните заведения на територията на Варна има 86 лица, които са от други региони. Най-много са от област Добрич, Силистра и Шумен", добави д-р Мая Томова от РЗИ-Варна.

Здравните власти уверяват, че където се наложи, броят на COVID леглата ще бъде увеличен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Без успех приключи днешната акция по издирването на сноубордиста в Рила
Без успех приключи днешната акция по издирването на сноубордиста в Рила
Последен работен ден: Соня Христова посвещава 46 години на БНТ
Последен работен ден: Соня Христова посвещава 46 години на БНТ