НОВИНИ

Русия пуска първа ваксина против коронавирус за животни

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
18:03, 31.03.2021
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Слушай новината

Руската ваксина "Спутник V" беше една от темите на видеоконферентния разговор между Владимир Путин, Ангела Меркел и Еманюел Макрон. Обсъдени са евентуални доставки, както и регистрация на продукта. На този фон, Москва съобщи за регистрацията в Русия на първата в света ваксина против COVID за животни.

Тримата лидери обсъдиха възможни доставки на препарата "Спутник V" в Eвросъюза. Обсъдена е и възможността за регистрация на ваксината в съюза и неговото съвместно производство в страни от европейския съюз. Преди дни, френският президент Макрон заяви, че Русия и Китай водят битка за влияние чрез ваксините си.

Кремъл изрази несъгласие с тази позиция. По време на видеоразговора, Путин е подчертал, че в борбата с коронавируса може да се постигне необходимия резултат само чрез обединени усилия. Тази вечер се очаква изявление на Макрон.

"Епидемичната ситуация в страната ни е тревожна, имаме голям прогрес в ускоряването на ваксинационната кампания, но както казахме преди време предстоят ни трудни седмици", заяви говорителят на френското правителство Габриел Атал.

Русия регистрира първата си ваксина през август миналата година. На 4 март Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е започнала процедура по оценка на препарата. Според прогнозите регистрацията може да приключи до края на май.

Междувременно Русия регистрира и първата в света ваксина против COVID за животни. Масово производство може да започне през април. Клиничните изпитания на ваксината са започнали през миналия октомври. В тях са участвали кучета, котки, лисици, норки и други животни. Резултатите сочат, че ваксината е безвредна и че в 100 процента от случаите на ваксинирани животни са развити антитела.

В момента продължава да се проучва в какъв срок се образува имунитет след прилагане на препарата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последен работен ден: Соня Христова посвещава 46 години на БНТ
Последен работен ден: Соня Христова посвещава 46 години на БНТ
Туристическият бранш очаква много слаб летен сезон
Туристическият бранш очаква много слаб летен сезон