НОВИНИ

Да разтърсиш земята - защо Тейлър Суифт

Певицата е изборът за личност на годината на списание "Тайм"

Ния Прелджич
от Ния Прелджич
15:20, 07.12.2023 (обновена)
6157
Чете се за: 05:57 мин.
Общество
филмът световното турне тейлър суифт излиза кината ден рано
Слушай новината

Певицата е изборът за личност на годината на списание "Тайм". Така тя оглави една от най-престижните ежегодни класации - позиция, към която се стремят лидери от цял свят с безспорни постижения и огромно влияние върху живота на човечеството.

Американската изпълнителка Тейлър Суифт стана първият представител на сферата на изкуството, обявен за "Личност на годината" според списание "Тайм".

С това отличие Суифт наследи Барак Обама, Грета Тунберг, Илън Мъск и Володимир Зеленски.

Според списанието тя е заслужила наградата заради успеха си като артист, но какъв всъщност е той?

За "Личност на годината" се избират събитие или човек, оказали най-голямо влияние върху глобалните събития през изминалата година. Главният редактор на списанието посочва, че отличието често се присъжда на държавни глави или титани на индустрията, но "Тейлър Суифт е намерила начин да премине границите и да бъде източник на светлина". Тази година тя успя да изпревари осем други претенденти, сред които бяха крал Чарлз III и куклата Барби.

През изминалата година 12-кратната носителка на награда "Грами" направи фурор в световен мащаб и това е една от главните причини да заслужи отличието. Турнето на Суифт ''Eras" се превърна в легендарно. То счупи рекорди, а благодарение на приходите от него 33-годишната изпълнителка вече е милиардер.

След като фенове в продължение на часове чакаха, за да се сдобият с билети в предварителната продажба, цените на билетите от 49 до 449 щатски долара скочиха рязко, достигайки стойност от 28 хиляди щатски долари, което доведе доведе дори до намесата на властите в САЩ.

От компанията за продажба на билети излязоха с позиция, че търсенето на билети за Суифт "би могло да напълни 900 стадиона". Един от концертите на изпълнителката в Сиатъл предизвика дори "земетресение" с магнитуд 2,3 по Рихтер. Събитието изуми както фенове, така и сеизмолози. Земята се разтърсва толкова силно, че близките сеизмометри регистрирали сигнали, еквивалентни на земетресение.

Освен невероятни успехи с турнето и огромни печалби от продажба на билети тя постигна и рекорди с пускането на филм за него. Лентата постигна безпрецедентни успехи на фона на продължаващите стачни действия на екранни актьори в САЩ и събра над 126 милиона долара през премиерния си уикенд.

Списание "Тайм" нареди Суифт до Елвис Пресли, Майкъл Джексън и Мадона, а като автор на песни я сравни с Боб Дилън, Пол Маккартни и Джони Мичъл. Според изданието постиженията на поп звездата са толкова многобройни, че изброяването им изглежда почти безсмислено.

Прогнозите са, че нейното грандиозно турне с 66 концерта в Северна и Южна Америка ще се превърне в най-голямото за всички времена. Анализаторите говорят за "ефекта Тейлър", а политици от Тайланд, Унгария и Чили я молят да свири в техните страни. 2023 година е годината, в която звездата постигна най-големите успехи в кариерата си - не само в музиката, но и в позицията си на майстор на разказа на съвременната епоха.

Светът - или поне немалка част от него - през цялата изминала година гледаше и следеше изявите ѝ, плачеше, танцуваше и пееше заедно с нея, припадаше, обикаляше стадиони и киносалони, позволяваше на творбите ѝ да станат част от живота им. За Суифт това е връх. "Това е най-голямата гордост и щастие, които някога съм изпитвала, както и най-голямата творческа удовлетвореност и свобода, които някога съм имала", казва тя.

2023 година определено може да бъде наречена годината на Тейлър Суифт, като певицата вече беше посочена за "Най-интригуваща личност" от списание "Пийпъл". Певицата Тейлър Суифт създаде история в класацията за албуми на "Билборд", класирайки едновременно пет свои албума в челната десетка, съобщи сайтът на изданието.

Суифт стана първият жив изпълнител с подобно постижение в над 60-годишната история на чарта, като единственият друг артист, класирал пет албума в Топ 10, е Принс, но това се случва след смъртта му през 2016 г.

Турнето "Eras "се очаква да постигне същите успехи и в Европа следващото лято. Концертите ще продължат до 17 август догодина, а прогнозите са, че европейската част на турнето ще бъде едно от най-големите и популярни събития за 2024 година.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БОК отбеляза 40 години от създаването на Националната олимпийска академия
БОК отбеляза 40 години от създаването на Националната олимпийска академия
Италианската спортна прокуратура поиска четиригодишно наказание за Погба
Италианската спортна прокуратура поиска четиригодишно наказание за Погба