НОВИНИ

Държавата осигурява 300 лв. еднократна помощ за всички ученици в 1-ви и 8-и клас

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
19:59, 21.08.2022 (обновена)
9309
Чете се за: 03:55 мин.
Още
Слушай новината

300 лева еднократна помощ за всички ученици, записани в първи и осми клас, осигурява държавата. Подоходен критерий няма. Родителите могат да кандидатстват до 15 октомври. Парите се отпускат на два пъти - по 150 лева на месец след подаване на заявлението и в началото на втория учебен срок. Комплект нови учебници за осмокласник струва около 270 лева, показват изчисления на училищни директори.

Ангелика Димитрова е майка на четвъртокласничка и осмокласник. По-малко от месец преди началото на учебната година са направили списък със всичко необходимо за първия учебен ден.

"Дрехи, помагала, обувки. Учебници за осми клас трябва да се купуват. И двамата ученици на един път много скъпо ще ни излезе", каза Ангелинка Димитрова.

Ангелинка взе удостоверение, че синът ѝ е записан в осми клас, за да подаде заявление за помощ от 300 лева в социалната служба.

"150 лева се изплаща в началото на учебната година. А втората половина в началото на втория учебен срок", каза Анелия Василева от Агенцията за социално подпомагане.

"Така, както ще ги изплащат на два транша, почти за нищо. Пак ще са от помощ, но ако е възможно да се увеличат - няма да е лошо", каза Ангелинка Димитрова.

"300 лева по принцип не биха могли да покрият цялостния комплект учебници. Има допълнителни помагала. Ако кажем и тетрадки и химикали и каквото е необходимо за един гимназист вече разходът наистина е по-голям", коментира Мая Зафирова - директор на 140-о СУ "Иван Богоров".

Въпреки това много от семействата, записали децата си в първи и осми клас в столичното 140-о училище, вече са взели удостоверения от директорката, за да кандидатстват за помощта.

"Идват родителите поетапно. Още след като бъдат класирани, записват се и ние директно им издаваме тези удостоверения", каза Мая Зафирова - директор на 140-о СУ "Иван Богоров".

През миналата година са подпомогнати над 100 000 семейства на деца записани в първи и осми клас. А сега подадените заявления към 18 август са над 38 000.

"Ако в семейство има две деца - едното първокласник, а другото осмокласник - на семейството ще бъдат отпуснати двете еднократни помощи. Тоест в размер на два пъти по 300 лева - 600 лева", коментира Анелия Василева от Агенцията за социално подпомагане.

Помощта се изплаща на два пъти, защото е обвързана с условие - децата да посещават училище редовно.

"Ако не отговарят на тези условия, има санкции, които са връщане на отпуснатия първи или първи и втори транш на помощта", допълни Анелия Василева.

През миналата година социалните са поискали от над 2000 семейства да върнат изцяло или частично отпуснатата помощ, защото децата им са имали повече от пет неизвинени отсъствия.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Носителят на трофея в Лига Европа все още не познава вкуса на победата в Бундеслигата
Носителят на трофея в Лига Европа все още не познава вкуса на победата в Бундеслигата
Александър Лазаров започна с победа в квалификациите на "Чалънджър" в Баня Лука
Александър Лазаров започна с победа в квалификациите на "Чалънджър" в Баня Лука