НОВИНИ

Одобриха проект за над 33 млн. лева за развитието на Индустриален парк ЛВЗ в Русе

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Ралица Маринова
14:54, 25.07.2024
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Проект в размер на над 33 млн. лева за развитието на Индустриален парк Локомотивен и вагонен завод - Русе беше одобрен по програма от Плана за възстановяването и устойчивото развитие на индустриалните паркове и зони. По този повод в Русе пристигна служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов. Той се срещна с представители на инвеститора – Групата Булмаркет, на общинското ръководство и на бизнеса в града.

"Русенският парк беше класиран безапелационно на първо място", каза в дунавския град министър Карадимов.

Той уточни, че причината за това е, че Русе е успял да запази индустриалния си облик. Министърът определи проекта за новия индустриален парк като едно добро продължение на традицията, свързана с локомотивното производство в града.

"Реиндустриализацията на държавата няма алтернатива", допълни той.

По думите му, това е базата, от която тръгват и икономическия растеж, и иновациите, и социалната политика, и цялата социална и икономическа инфраструктура на страната.

снимка: БГНЕС

"Този проект ще възлезе на близо 100 млн. лева", каза изпълнителният иректор на инвеститора Момчил Бояджиев.

Той допълни, че голяма част от осъществяването на проекта е свързано с изграждането на довеждаща инфраструктура.

Управителят на Индустриален парк ЛВЗ-Русе Спасимир Димитров уточни, че проектът включва четири дейности. Първата е изграждането и рехабилитацията на довеждаща инфраструктура. Тя включва моста на ЛВЗ, пътната връзка на мостовото съоръжение с булевардите "Доростол" и "Плиска", ремонт на пътната инфраструктура под моста, където се предвижда обособяването на зелена площ, спирка за градски транспорт и паркинг. Ще бъде изградена и пътна връзка, която ще позволи насочването на тежкия трафик от индустриалната зона от бул. "Тутракан" директно към Дунав мост.

Втората дейност, предвидена по проекта, е довършването на вътрешната инфраструктура в парка. Ще бъде изграден и топлопровод. Третата дейност по проекта е обособяване на високотехнологична лаборатория, в която ще работят студенти и учени от Русенския университет. Последната дейност е изграждането на колонка за зареждането на автомобили. Очаква се проектът да приключи през юни 2026 г.

Спасимир Димитров каза още, че инвеститорът се старае максимално да запази автентичността на сградите на територията на бившия Локомотивно-вагонен завод, който е с историческа стойност за града. Той е най-старото предприятие за ремонт на локомотиви и вагони в България, създадено през 1866 г. с цел ремонт на подвижния състав на първата жп линия в страната. Част от най-старата сграда в комплекса ще се превърне в музейна експозиция. Предстои монтажа и на новите производствени мощности. Вече има интерес към новата индустриална зона и от външни инвеститори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Криза в Съдебна медицина на Александровска болница бави изготвянето на експертизи
Криза в Съдебна медицина на Александровска болница бави изготвянето на експертизи
Корейка е първата рекордьорка на Олимпийските игри в Париж
Корейка е първата рекордьорка на Олимпийските игри в Париж