НОВИНИ

Дело срещу млад шофьор, убил на пътя зам.-директор на училище

bnt avatar logo
от БНТ
19:43, 20.05.2024
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

Припомняме данните от черната статистика - за последните две години близо 2000 души са починали при инциденти с участието на млади шофьори със стаж зад волана до две години.

Само за миналата седмица ви показахме няколко инцидента, причинени от водачи с малък стаж: и двете с жертви. Едната беше в Пловдив, където 21-годишен шофьор, син на служителка в КАТ с 16 нарушения, катастрофира със скорост над 150 километра в час - загинаха той и едната му спътница, а останалите двама бяха тежко ранени.

Втората - вчера - във Варна, където 27-годишен шофьор блъснал пешеходец на тротоар във Варна и е причинил смъртта му.

Делото в Пловдив отново за причинена смърт на пешеходна пътека ще се гледа по съкратена процедура, а близките на жертвата настояват за справедливост. В разследването не са събрани данни за употреба на алкохол или наркотици.

Младеж с малък шофьорски стаж застана пред Окръжния съд в Пловдив заради причинена смърт на пешеходна пътека. При злополуката загина заместник – директорка на пловдивско училище. Досъдебното производство продължи година и половина, и чак днес беше даден ход на процеса. Делото ще се гледа по съкратена процедура, а близките на жертвата настояват за справедливост.

На 19 години, зад волана на автомобил, с разрешително за шофиране само от три месеца Веселин Тачев допуска злощастен пътен инцидент. На пешеходна пътека в близост до мост над река Марица блъска заместник – директорката на училище „Симеон Велики“ Милена Петрова. И за две семейства 2023 година започва по най – ужасяващ начин.

Това е кръстовището , където на 12 януари в осем сутринта е станала злополуката. Трафикът е интензивен, мястото е много натоварено и изисква повече внимание от страна на всички шофьори.

В много тежко състояние 52-годишната жена е откарана в болница. Въпреки усилията на медиците и кръводарителската акция, в която се включват много хора, Милена Петрова губи битката за живота си. Синът и казва, че нито шофьорът , нито някой от семейството му се е свързал с него за съдействие и подкрепа.

"Когато майка ми беше ударена, не беше показано никакво човешко отношение, смисъл никой не ме е потърсил, никой не се поинтересува в болницата майка ми какво изобщо се случва с нея, какво е състоянието й нито след установяването на смъртта й, по никакъв начин", сподели Георги Петров – син на Милена Петрова.

Днес на разпоредителното заседание Веселин Тачев дойде в съда с родителите си. Застана пред съдебния състав мълчалив. Защитата му призна всички факти и обстоятелства, събрани по делото, и поиска то да се гледа по съкратената процедура. Съдът обаче не даде ход, а върна обвинителния акт заради грешка в изписването на личните данни.

"Надявам се на някаква справедливост, защото трябва да има последствия за отнемането на човешки животи", каза Георги Петров.

Близо година и половина продължи досъдебното производство за катастрофата. През това време Веселин Тачев беше на свобода с мярка подписка. Следващото съдебно заседание е в края на юни.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда и ЦСКА 1948 поделиха по точка след нулево равенство
Арда и ЦСКА 1948 поделиха по точка след нулево равенство
Хиляди приветстваха Надал при завръщането му в Париж (ВИДЕО)
Хиляди приветстваха Надал при завръщането му в Париж (ВИДЕО)