НОВИНИ

От прокурор до президент на Иран: Каква е историята на Ебрахим Раиси?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:47, 20.05.2024
Чете се за: 04:57 мин.
По света
Слушай новината

63-годишният Ебрахим Раиси се издига от твърдолинеен прокурор до президент на Иран. Поема президентския пост през 2021 г., в момент, когато страната му изправена пред сериозни предизвикателства в икономически и международен план. Подготвян е за следващия върховен лидер на Иран под покровителството на аятолах Али Хаменей, който има решаваща дума по всички важни въпроси.

Роден е през ноември 1960 г. в свещения шиитски град Машхад в североизточен Иран. Губи баща си едва на 5-годишна възраст, но тръгва по стъпките му на духовник. Оттам започват контактите му с религиозни лидери, на които става доверено лице. И дори протеже на върховния лидер аятолах Али Хаменей.

С неизменния си черен тюрбан и с дълга до земята религиозна роба Ебрахим Раиси беше определян като "стълб на системата" - ултраконсервативен привърженик на строгия ред.

Едва на 20 г. става главен прокурор на град край Техеран - непосредствено след Ислямската революция през 1979 г. В следващите три десетилетия се изкачва в йерархията на съдебната система, издигайки се до главен прокурор на самата столица. Тези години са белязани от мрачен период. Той е член на т.нар. "Комитети на смъртта" - тайни съдилища, които издават смъртни присъди на хиляди политически затворници. Не е ясно колко са екзекутираните, но според правозащитни организации става дума за най-малко пет хиляди души.

През 2021 г. Раиси е избран за президент, наследявайки на поста умерения Хасан Рохани, от когото губи на изборите през 2017 г. Това укрепва контрола на консерваторите във всяко кътче на ислямската република. Раиси заема твърда позиция по отношение на преговорите за иранската ядрена програма. Опитва да се да постигне намаляване на американските санкции в замяна на скромни ограничения на все по-напредналите технологии на Иран.

"Санкциите срещу иранския народ трябва да бъдат вдигнати. Подкрепяме всеки един дипломатически план за постигането на тази цел", казва Ебрахим Раиси на 5 август 2021 г.

Началото на мандата му е белязано от антиправителствени протести. Те са предизвикани от смъртта на млада жена от кюрдски произход - Махса Амини умира след арест от моралната полиция за отказ да носи хиджаб в нарушение на въведения от Раиси по-строг закон, който ограничава облеклото и поведението на жените.

"Смъртта на Амини засяга всички, които вярват, че случаят трябва да бъде изяснен, честно и справедливо", обяснява още той септември 2022 г.

По време на продължилите месеци общонационални протести се смята, че са убити стотици демонстранти, но също и представители на силите за сигурност.

Подобно на ментора си аятолах Али Хаменей, е дълбоко подозрителен към Запада. Миналата година направи неочакван ход, сближавайки се със Саудитска Арабия, седем години след скъсването на дипломатическите отношения. Поддържа топли връзки със Сирия, Турция и Русия. Мрежа от от съюзнически групировки и проксита на Иран в региона засилиха атаките срещу Израел след разпалването на конфликта в Газа. Стигна се до безпрецедентна размяна на удари между Тел Авив и Техеран.

"Целият свят знае, че ционисткият режим не се придържа към нито един човешки принцип, основни права, международни договори", обявява иранският президент.

Според САЩ, Неговият наследник Мохамад Мохбер ръководи благотворителна организация с активи за милиарди долари под прекия надзор на върховния лидер Али Хаменей и има участие в почти всички сектори на иранската икономика, включително енергетиката, телекомуникациите и финансовите услуги.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е вероятната причина за смъртта на 5-годишното дете от село Стоб?
Каква е вероятната причина за смъртта на 5-годишното дете от село Стоб?
Тодор Алексиев получи почетен знак на Пазарджик "За граждански принос"
Тодор Алексиев получи почетен знак на Пазарджик "За граждански принос"