НОВИНИ

(Не)възможният ремонт на Симеоновския лифт

Общинарите спорят кой е виновен за нерешаването на казуса с лифтовете на Витоша

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
18:00, 20.05.2024
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният премиер Димитър Главчев поиска от ДАНС да провери защо не работи Симеоновският лифт във Витоша.

На този фон общинските съветници влязоха в сериозен спор кой е по-виновен за нерешаването на казуса и до планината да няма нито едно работещо съоръжение. Общинарите в София ще заседават извънредно за лифтовете на Витоша. Миналата седмица дружеството собственик на съоръженията обяви, че не може повече да ремонтира Симеоновският лифт и той спира да работи окончателно. Причината е, че съоръжението е морално остаряло и липсват части за него. От фирмата собственик казват, че вече са се срещали с кмета Терзиев и са му показали инвестиционните си намерения. Общинските съветници не бяха запознати с тези срещи.

През годините много управници обещаваха да оправят проблемите на Витоша. До решение така и не се стигна, а лифтовете в планината продължават да спират един по един. Премиерът Димитър Главчев възложи на Държавна агенция „Национална сигурност“ проверка на фактите и обстоятелствата, довели до спирането на Симеоновския. В писмото си до ДАНС министър-председателят напомня, че екологичната и транспортната сигурност на региона е сериозно заплашена. Общинарите също ще проверяват как се стигна до патовата ситуация. Още вчера новата власт реагира на спирането на последния работещ лифт на София. И отговори на предишната с обещанието, че до края на този мандат ще има поне един работещ лифт. На предстоящото извънредно заседание в четвъртък управляващите ще търсят виновните за днешната ситуация.

"Следва да се отчете фактът, че състоянието на съоръженията се е влошило след приватизацията му, става въпрос за Княжевския лифт конкретно, както и че към момента не може да бъде възстановено заради Закона на горите, това е защото това не е направено през петте години, преди да се измени закона", каза Андрей Зографски, общински съветник "ПП-ДБ Спаси София".

Собствениците на лифтовете от години повтарят, че имат готовност да реновират всички лифтове на Витоша. Още през 2009 г. от "Витоша ски" казаха, че искат да инвестират 70 млн. евро в разработването на ски зоната на Витоша. Проектът така и не получи разрешение от Министерството на околните среди и водите. Според Плана за управление на Витоша не може да се правят нови писти и съоръжения. Спорни текстове и в Закона за горите също са пречка.

"Не е рационално с ремонти да се поддържат отдавна амортизирани съоръжения, които при нужната нормативна среда, могат да бъдат заменени с най-модерните", се казва в позицията на "Витоша ски".

Освен законовите пречки, те посочват и други проблеми, свързани със Сименовския лифт. В съобщението се казва, че земята под него в определени части е реституирана и трасетата под него се застрояват, заграждат и прекъсват.

Около лифта се построиха сгради, които правят невъзможно спазването на отстоянията, предвидени в нормативните актове. Кабинките са в критична близост до тези сгради.

От общината обаче продължават да настояват, че законови пречки няма.

"Ако бях на мястото на фирмата в тази ситуация и аз бих твърдял, че съм готов да инвестирам в планината, но някакви закони ми пречат. Правните анализи обаче казват, че няма законови пречки пред инвестициите на Витоша", каза Борис Бонев, общински съветник, председател на групата на "ПП-ДБ Спаси София".

Единственият лифт, който все още работи е Лалето 1 и 2. И на него обаче не му остава много, освен че е стар и поддръжката му е трудна, той е и извън всякакви критерии за безопасност, а подпочвените води бавно подкопават основите му, притесняват се от "Витоша ски". За Драгалевския лифт, който не работи от 2017 г. има задвиженен проект, но той е само до "Бай Кръстьо", което отново не решава проблема с достъпа до високата част на планината. Според "ТехноАлпин" екооценката на този проект се бави вече две години.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Уест Хем представя Лопетеги до края на седмицата
Уест Хем представя Лопетеги до края на седмицата
Каква е вероятната причина за смъртта на 5-годишното дете от село Стоб?
Каква е вероятната причина за смъртта на 5-годишното дете от село Стоб?