НОВИНИ

ВУЗ-овете на протест, въпреки осигурените 80 млн. лв.

Цанка Николова
от Цанка Николова
18:32, 20.05.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Слушай новината

Служебният кабинет осигури близо 80 млн. лв. допълнително за възнагражденията в държавните висши училища. Въпреки това днес вратите на 44 университета останаха затворени за занятията на студентите. Насрочените изпити не бяха отменени.

Празни зали, университети без студенти и без учебни занятия. Така премина днешният протест.

"Протестът на практика е символичен. Администрацията работи, преподавателите са на мястото си, извършват се всички необходими дейности. Всичко, което е необходимо като поет ангажимент в този ден се извършва, не е стопиран процесът във висшите училища", каза проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет във Варна.

Но поставиха конкретни искания за реални мерки, дългосрочни ангажименти и тяхното изпълнение.

"Трябва да бъде чут нашият глас. Смятам, че трябва да има устойчивост", обясни проф. д-р Евгени Станимиров, ректор на Икономическия университет във Варна.

"Няма българската държава адекватна политика в областта на привличането на чуждестранни студенти и износа на висше образование в чужбина. Университетите затвориха врати, защото е време да се разбере, че висшето образование не е просяк. Нашите искания не са само за възнаграждения", заяви проф. Миглена Темелкова, председател на Съвета на ректорите.

Още в петък 39 млн. лева допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища са наредени от просветното министерство към университетите. Така минималната заплата за най-ниската академична длъжност се увеличава с 290 лв. Допълнителни близо 41 милиона лева са предвидени за администрацията на висшите училища, ще бъдат отделени средства за намаляване на диспропорциите във възнагражденията на академичния състав, както и за стипендии на докторанти.

"За нас е важна политиката за развитие на висшето образование. Заплатите са функция на тази политика", коментира проф. д-р инж. Ивайло Копрев, ректор на Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“.

Днес от синдикатите не се включиха в протеста, но остават в протестна готовност.

"Имаме споразумение с 6 политически сили, който и да дойде в парламента, всъщност ще се съобрази с вече съществуващите законови изисквания и ние ще търсим заедно с тях като управляващи, като изпълнителна власт, възможности откъде да бъдат намерени тези средства", уточни главен асистент Илиян Добрев в Университет по хранителни технологии - Пловдив, КНСБ .

На празничния 24 май преподавателите ще се включат в шествията с протестни лентички, за да покажат на обществото отново, че са необходими спешни мерки.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ще повлияе ли смъртта на президента на Иран на цената на суровия петрол?
Ще повлияе ли смъртта на президента на Иран на цената на суровия петрол?
Уест Хем представя Лопетеги до края на седмицата
Уест Хем представя Лопетеги до края на седмицата