НОВИНИ

Делян Добрев: Само двама са кандидатите за двете места в КЕВР

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
09:25, 27.01.2022
Чете се за: 02:00 мин.
У нас
бсп сезира конституционния съд отхвърлената оставка делян добрев
Снимка: Архив
Слушай новината

Само двама кандидати са предложени за председател и член на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщи депутатът от ГЕРБ-СДС Делян Добрев. Той предложи да бъде удължен срока за избор, за да може да има действително съревнование, защото иначе изборът е предрешен.

"След 18.00 часа вчера получихме още един аргумент за това свое искане. До 18.00 часа вчера бяха входирани само две предложения за шеф на КЕВР. Изборът е предрешен", обясни Добрев.

В момента депутатите гласуват на второ четене промяна в Закона за енергетиката, която предвижда намаляване на членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране от 9 на 5 с цел икономия. Промяната в Закона за енергетиката беше приета на първо четене.

Двама от членовете на сегашната комисия ще бъдат отстранени веднага след приемане на текстовете - юристът и икономистът. Ще останат само специалисти по електроенергетика и воден сектор. Други двама ще си тръгнат след жребий.

Междувременно депутатите приеха и правила за избор на председател на регулатора и още един член, тъй като техните мандати са изтекли. Те ще бъдат избирани по досегашният закон, ако не бъде приет междувременно новия, с който се разширява кръга от лица, които могат да кандидатстват.

Срещу поправките в Закона за енергетиката се обявиха от ГЕРБ-СДС и ДПС. Мотивът - чрез намаляване на броя на членовете на КЕВР има опасност комисията да бъде прекалено партийно обвързана. Според управляващите обаче това не е така и броят няма значение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Огромни парчета лед блокираха улица в София
Огромни парчета лед блокираха улица в София
Ди Мария ще замени Лионел Меси като капитан на Аржентина
Ди Мария ще замени Лионел Меси като капитан на Аржентина