НОВИНИ

Демерджиев: Най-много сигнали за търговия с вот са подадени срещу ГЕРБ и ДПС

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
21:18, 02.04.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Има подадени сигнали за търговия с гласове срещу много партии, но най-много сигнали са получени за ГЕРБ и ДПС. Това заяви пред БНТ вътрешният министър Иван Демерджиев.

"Подчертавам, това са сигнали, дали реално са купувани гласове, ще се установи със съдебните актове".

Почти няма партия от участниците на изборите, срещу която да няма подаден сигнал за търговия с вот, коментира министърът.

"Притесненията ми бяха, че с връщането на хартиената бюлетина ще се увеличат много повече опитите да се купуват или манипулират гласове - това се случи. За щастие активната работа на полицията доведе до образуване на двойно повече досъдебни производства. Имаме и много повече задържани спрямо предните избори".

В рамките на днешния ден е имало само два сигнала за бомби, като нито един от тях не бил за училища, в които се гласува, каза още вътрешният министър. "Справихме се с тези заплахи вследствие на категоричните си действия от миналата седмица".

Кандидат-депутат е заподозреният за купуването на гласове в кв. "Столипиново" в Пловдив, потвърди Иван Демерджиев. Случаят е докладван е в Софийската градска прокуратура.

30 лв. за глас: Полицията проверява кандидат-депутат за купуване гласове в "Столипиново"

Ще бъдат проверени причините за дефектирането на редица машини за гласуване, увери Демерджиев.

"За съжаление работната група, която се сформира при мен, нямаше възможност да провери хартията за машините, тъй като тя бе доставена много късно. Предупредих и ЦИК, че има риск, след като не сме направили необходим брой тестове, това да доведе до спиране на работа на отделни машини. Слава Богу, не са чак толкова много машините, но ще анализираме внимателно този проблем".

Вижте разговора във видеото

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
38,97% е избирателната активност в област Благоевград
38,97% е избирателната активност в област Благоевград
Християна Тодорова: Тази Световна купа беше "златна" за България
Християна Тодорова: Тази Световна купа беше "златна" за България