НОВИНИ

"Демократична България" при президента: Важно е да се състави кабинет с първия мандат

bdquoдемократична българияldquo президента важно състави кабинет първия мандат
bnt avatar logo
от БНТ
10:15, 28.06.2022
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
Слушай новината

Днес продължават консултациите при президента Румен Радев за съставяне на ново правителство в рамките на този парламент. На "Дондуков" 2 той прие представители на "Демократична България".

Президентът Радев коментира, че политическата криза е изключителна важна, защото хората очакват усилия от политиците в тази сложна обстановка. Той поздрави последователната политика на "Демократична България" за съдебната реформа, която е изпаднала от фокуса на кабинета. Предупредил е, че ако не се предприемат решителни реформи в първите 100 дни, статуквото ще потърси реванш. Има крачки, но закриването на спецсъдилищата е само първата крачка от дългия и важен път, който трябва да се измине. Много е важно да се намери балансът между това, че трябва време и усилие от партиите в съставянето на нов кабинет, а в същото време предстои изключително много работа за приемането на бюджета и да се постави законодателна основа за приемането на Плана за възстановяване и устойчивост. Голямата тема е цялостната оценка на политическата обстановка и дали това НС има потенциал да формира ново управленско мнозинство, дали е по-важен скучният професионализъм или площадният устрем, който да консолидира повече последователи, каза Радев.

СНИМКИ: Десислава Кулелиева, БНТ

Христо Иванов отговори, че консултациите са именно антикризисна мярка, доколкото целта на Конституцията е да има излъчено правителство и да не се стига до предсрочни избори. Кризата има още един аспект - на политическата класа, където всичко е твърде лично и не може да се води разговор по съществените проблеми. В този смисъл консултациите са важен елемент от опита да се възстанови възможността за разговор, каза Иванов. Допълни, че е много важно да се направи опит за съставяне на кабинет с първия мандат, тъй като именно той е този, натоварен с най-много очаквания. Отбеляза, че трябва да се продължи фокусът върху съдебната реформа, с широко съгласие за нейното провеждане.

Изрази скептицизъм, че нови избори ще дадат магическо решение на проблемите.

Разговорите днес започнаха с "Има такъв народ"; предстои среща и с "Възраждане".

Вчера на поканата на президента се отзоваха от ГЕРБ-СДС и ДПС. "Продължаваме промяната" и БСП отложиха консултациите докато не бъде приет бюджета на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ПП започва консултации с ДБ, БСП и независимите депутати за нов кабинет
ПП започва консултации с ДБ, БСП и независимите депутати за нов кабинет
Ема Радукану и Анжелик Кербер тръгнаха успешно в Лондон
Ема Радукану и Анжелик Кербер тръгнаха успешно в Лондон