НОВИНИ

Ден преди връщането на мандата - ГЕРБ, ДБ и ДПС коментираха проектокабинета "Денков-Габриел"

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
20:17, 04.06.2023
Чете се за: 03:35 мин.
У нас
Слушай новината

Политическите сили с поглед към кабинета "Денков-Габриел". ДПС все още не са решили как ще гласуват за правителството. Те ще вземат решение след като Николай Денков върне на президента папката с имената на министрите утре. Засега ДПС са потвърдили единствено подкрепа за конституционна реформа. Заради преговорите за конституционно мнозинство на ПП-ДБ им се наложи в последните дни да обясняват отношенията си с Движението.

От ГЕРБ определят позицията на президента Радев срещу сформирането на кабинета като атака срещу парламентарната демокрация.Георги Георгиев смята ,че правителството с ПП -ДБ е единствения изход от безконтролно управление на един човек в държавата.

"Г-н Радев, да - несъмнено също е избран от хората директно, но той назначаваше служебни правителства, на които контролът можеше да бъде държан само и единствено от него. Правителства, които не подлежаха на парламентарен контрол, правителства, които при отсъствието на парламент жаргонно казано правеха всичко каквото поиска. Така че оттук нататък всеки коментар на президента Радев срещу сформирането на редовно правителство е коментар срещу демокрацията в тази държава, защото той трябва да знае, че като държавен глава му е вменено да представлява единството на тази нация. Това, което той прави обаче и с коментарите си и с поведението си е само и единствено да задълбочава различия", заяви Георг Георгиев от ГЕРБ.

В интервю за Дойче веле съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов казва, че ще работят за рестартиране на парламентарната демокрация и ще разговаря с всички партии, с изключение на “Възраждане”. Иванов казва и че задачата на този парламент при излъчена изпълнителна власт е да използва това време, за да рестартира всички елементи на парламентарната република, като конституционната реформа е върховата изява на това. Пред германската медия Иванов коментира и защо се е наложило да седнат на една маса с ДПС. Той казва, че рестарта, за който говори, налага да седнат на една маса с максимално широко представени слоеве на българското общество през партиите в парламента. Лидерът на "Да, България" подчертава, че в момента тук върви преход, за който е необходима голямо усилие.

В съобщение до медиите от ДПС заявиха, че още не са решили как ще гласуват за кабинета, който ще бъде представен утре при президента. Думите по БНТ вчера на техния депутат Хамид Хамид, че ще гласуват против, определят като лично мнение. В съобщението се казва, че Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев и след решение на колективния орган.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортист Своге ще играе бараж за влизане в Първа лига
Спортист Своге ще играе бараж за влизане в Първа лига
Дунав Русе е шампион на България по баскетбол при 17-годишните
Дунав Русе е шампион на България по баскетбол при 17-годишните