НОВИНИ

Денков: България няма да приеме допълнителни условия за Шенген

Шенген по въздух означава повече удобства по летищата и по-малко опашки, обясни Николай Денков

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
10:58, 12.12.2023 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

България ще продължи досегашните си действия по охрана на външните граници на Европейския съюз, но със сигурност няма да приеме допълнителни условия, заяви министър-председателят Николай Денков.

По думите му Шенген по въздух означава повече удобства по летищата и по-малко опашки.

"Това, което не се решава, е проблемът с големите опашки по сухопътните граници, което най-вече е проблем за бизнеса и това е проблем не само за българския, а и за австрийския бизнес. Затова продължаваме преговорите с идеята, че можем да напреднем и в тази посока", посочи той.

Премиерът Николай Денков отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук.

Готови ли са България и Румъния да заведат Колективен иск срещу Нидерландия и Австрия в съда на ЕС, за да покажат, че тези страни не могат повече да се подиграват с нас? На този зрителски въпрос, министър-председателят отговори, че трябва да бъдем прагматични, защото съдебни процеси ще отнемат години, а в това време двете страни ще бъдат блокирани.

"За мен прагматичният подход следващите дни са преговорите. И в тези преговори ще кажа съвсем ясно на канцлера на Австрия, че ако няма разбиране на българската позиция, това със сигурност ще се отрази на отношението на българите към Австрия, австрийските фирми. И това не е добре за тях и аз мисля ,че това също ще бъде разбрано", посочи той.

Преговорите ще продължат до последния работен ден на тази година, посочи още премиерът.

Според него реформите в образованието и здравеопазването означават съществени промени - нещо, което до момента не е направено.

В началото на следващата година се очаква да пристигне оборудването, необходимо за по-бързи тестове за наркотици на шофьорите.

Осигурени са и средства за магистрала "Хемус" като догодина се очаква съществен напредък. Работи се активно и по редица други важни инфраструктурни проекти

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Швеция записа шеста победа на световното първенство по хандбал за жени
Швеция записа шеста победа на световното първенство по хандбал за жени
Социални работници в страната излязоха на протест (СНИМКИ)
Социални работници в страната излязоха на протест (СНИМКИ)