НОВИНИ

Депутатите са разединени относно идеята да не заседават всяка седмица

Вера Александрова
от Вера Александрова
12:10, 27.07.2021 (обновена)
Чете се за: 05:10 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Комисията за изработване на правилника за работа на 46-ото Народно събрание реши да отпаднат допълнителните възнаграждения на депутатите.

А идеята на председателя на парламента Ива Митева пленарните заседания да се провеждат само в две седмици от месеца ще бъде обсъдена допълнително.

Депутатите една седмица да заседават в пленарна зала и една седмица да работят в парламентарните комисии е само идея - това обяви Ива Митева. Тази идея даже не е записана като текст в правилника.

Тя каза, че я предлага с една-единствена цел: да се подобри качеството на законите, които приемат народните представители. Каза също, че идеята е била представена на председателски съвет и там е срещнала подкрепа.

Днес обаче не всички депутати мислеха по този начин.

"Тук идеята не е парламентът да не работи. Напротив - парламентът трябва да работи, но трябва да работи така, както работят всички парламенти, защото, съгласете се, работа до 2 часа в зала или до 3 и след това работа в комисии по няколко часа и по нощите не е нормална работа. Вие сте свидетели, виждаме и какви закони произвеждаме. Да не говорим въобще за капацитета на народния представител по нощите да се работи", каза Ива Митева.

"По-скоро не бихме го подкрепили, всъщност не по-скоро, сигурно не бихме го подкрепили. Въпросът е дали много активно да не го подкрепяме. Не смятаме, че такива формални промени биха допринесли за по-добро качество. Всъщност не е въпросът по какъв начин работят чисто във времето народните представители, а как работят", коментира Димитър Главчев от ГЕРБ-СДС.

"Ще обсъдим, разбира се, на парламентарна група. Тогава ще вземем нашето становище. Сега тепърва предстои тук да обсъдим отново. Има резон и в това предложение. Трябва да се видят всъщност всички детайли", каза на свой ред Филип Попов от БСП за България.

БНТ: Плюсовете или минусите са повече?

"Трудно е да се каже дали плюсовете или минусите са повече, дали ще подобри действително работата на парламента като такъв", посочи той.

"Предложението, което направиха колегите, което още не сме приели не за друго, а заради общественото мнение, трябва да обясним на хората, че няма да почиваме, няма да лежим вкъщи, а ще идваме в 9.00 ч. сутринта на работа и ще си отиваме в 6 вечерта като всички нормални хора. И това ще бъде пред очите на медиите, ще има санкции, който не идва без заплата, ще предвидим такива неща, ще предложим", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Нашата парламентарна група от "Изправи се БГ! Ние идваме!" е категорично против. Ние сме го обсъдили и днес няма място обаче за тази дискусия, защото това е въпрос за бъдещи периоди, ако някой предложи това, но в момента в правилника няма такова предложение", коментира Мария Капон от ИБГНИ.

БНТ: И вие не го подкрепяте?

"Ние категорично имаме становище от парламентарната група, че искаме да съхраним начина на работа", отговори тя.

От парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме!" внесоха искане в деловодството на парламента за изслушване на ръководството на КЕВР за повишаване на цената на водата. Освен това са внесли и промени в Закона за ВиК.

"Изправи се БГ! Ние идваме!" внасят промени в Закона за ВиК и искат изслушване на шефа на КЕВР

"След топлинния удар от повишаването на цената на парното, след токовия удар с повишаването на цената на тока, сега повишаването на цената на водата реално ще потопи българските домакинства. Реално след ежегодно повишаване цената на водата във всички области на България нито качеството на питейната вода се подобри, нито качеството на услугата, нито се намалиха течовете и загубите на вода, те продължават да са средно с 60%, а някъде стигат и близо до 80%. Нито пък се реши проблемът с безводието в стотици населени места в България. Тоест резултатът е един - плащате повече, а срещу това не получавате нищо по-добро", коментира Мая Манолова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Горанов вече тренира с Левски
Иван Горанов вече тренира с Левски
Стойчо Младенов води още чужденци в ЦСКА
Стойчо Младенов води още чужденци в ЦСКА