НОВИНИ

Пореден протест във Варна заради условията в общинския приют в с. Каменар

bnt avatar logo
от БНТ
09:38, 27.07.2021
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

Във Варна за пореден път природозащитници и доброволци протестират срещу условията, в които се отглеждат бездомните кучета в общинския приют в близкото село Каменар.

Снощи недоволните граждани бяха пред община Варна, а тази сутрин трябваше да бъдат на място - пред приюта в Каменар.

Исканията им ще бъдат изпратени в отворено писмо до правителството. Те се притесняват от това, че болните животни се държат на скари, които са неподходящи, а кастрираните животни ги държат на цимент. Казват, че ламаринените покриви са амортизирани, че не се борави добре с бюджета, който твърдят, че е 500 000 лв. на година, че има нечипирани бездомни животни по улиците, че общината не може да се справи с овладяването на популацията на животните.

Искат приютът да бъде към дирекция Екология към общината, ветеринарни клиники да кастрират животните и също така, ако може приютът да премине в ръцете на неправителствена организация. Протестиращи искат и уволнението на шефа на приюта, както и да се търси отговорност на ветеринарния лекар, тъй като не полага добре грижи за животните и няма необходимата квалификация.

Д-р Димитричка Иванова заяви в "Денят започва", че няма мъртви животни и всички кастрации са направени при спазени напълно медицински изисквания.

"Всички животни са връщани по места, връщането на животните е документирано и това може да бъде категорично доказано, както и повечето връщания на животните по места са протоколирани със свидетели. Тези свидетели са се подписали за здравословното състояние, в което се връщат животните", коментира д-р Иванова.

Според нея не е вярно, че животните се връщат с тежки инфекции. Тя е убедена, че животните се изписват здрави от приюта.

Ето какво казват от общината относно приюта и относно протестиращите.

“Общо усвоените средства към 26.07.2021 г. са около 203 000 лева. Резултатите: отработени са общо 209 кучета, уловени по сигнали на граждани. Персоналът на приюта е с необходимата квалификация за заемане на длъжността. Към днешна дата на територията на приюта в село Каменар има назначени 8 човека, в това число са ветеринарният лекар и управител. Кастрираните животни в приюта се връщат на местата, които обитават. Връщането се контролира със система за проследяване в реално време на автомобилите”, каза Александър Драгнев, директор Дирекция УСКОР.

“Последната година стремим се всичко, което е било по предписанията на ОДБХ, което е констатирано като лоши условия, да го отремонтираме. Вода е прекарана в 3-то и в 4-то хале, ел. енергия също, снабдено е с осветление. Осветление има на първо хале, естествено осветление е осигурено”, заяви Христо Железаров, управител на ОПБК-Варна.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Репортер: Силвия Русенова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Засега МЗ не дава обяснения как броят напълно ваксинирани нарасна с над 136 000 души само за ден
Засега МЗ не дава обяснения как броят напълно ваксинирани нарасна с над 136 000 души само за ден
Протести заради режим на водата в село Кръстевич
Протести заради режим на водата в село Кръстевич