НОВИНИ

Дезинфекцираха и заключиха училищата до изпита след 7 клас в понеделник

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:32, 12.06.2020
Чете се за: 01:31 мин.
Още

60 хиляди седмокласници ще се явят в понеделник на Национално външно оценяване по български език и литература, което е и вход за гимназиите след 7-ми клас. Изпитът и този път ще протече при строги мерки за безопасност. Ученици в карантина и такива с по-висока температура също ще положат изпита, но в отделна стая. Днес 1700 училища бяха дезинфекцирани, а стаите заключени до понеделник.

Столичното 32-ро училище, ранния следобeд. Всички коридори и санитарни помещения днес бяха почистени, стаите, в които ще има изпит бяха внимателно дезинфекцирани, а в последствие запечатани и заключени.

В понеделник рано сутринта между шест и половина и седем и половина училището отново ще бъде дезинфекцирано както сега.

Всичко това се случи и по време на матурите в 12-и клас.

Нели Костова - директор на 32-ро СУ: Отново ще е по същия начин - децата ще бъдат помолени да им бъдат дезинфекцирани ръцете, отново ще бъдат поставени чантите им в пликове отделни.

Изпитът ще започне в 9 часа. Учениците го полагат в собственото си училище. Трябва да носят документ за самоличност и служебна бележка. Ако са повече от 100, то те ще влизат от два различни входа. Маски ще се носят по желание, но е добре те да бъдат сложени на влизане, в стаите могат да се свалят. Температура ще се мери на входа - учениците с повишена температура и тези в карантина също ще положат изпита.

Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката: Учениците ще бъдат в отделна стая, в отделно помещение, съответно ще бъде стиковано между началниците на РУО и регионалните здравни инспекции и така ще бъде осигурена възможност да се явят.

Учениците ще са по 10 в стая на метър и половина разстояние. Изпитът ще се проведе в 1700 училища, 7000 зали, ще има и 24 хил. квестори. Той продължава два часа и половина и се състои от две части с обща оценка. Първата част е 60 минути и е тест от 25 въпроса. Втората е от 90 минути и е писане на преразказ с дидактическа задача. Ще се пише с черен химикал, защото работите ще се сканират и проверяват електронно.

Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката: Но все пак те са седми клас, ако пишат със синя химикалка, няма да бъдат върнати и най-вече не бива да има черна със синя, трябва да внимават.

И тази година работите ще се със специален баркод, за да няма объркване между тях. Заради дистанционното обучение отпадна учебен материал - сложно съставно и сложно смесено изречение, "Бай Ганьо пътува", "Неразделни", "Заточеници", "По жътва, "По жицата".

Таня Михайлова - зам.-министър на образованието и науката: Това че отпадат част от изпитните теми, не означава, че отпадат от училище и те трябва наистина да са изучени, защото това са по български език и литература произведения на Славейков, на Яворов.

Изпитът по математика ще е на 17 юни, сряда, а резултатите и от двата ще са ясни до 29 юни. И така година подаването на документи за класирането за гимназиите ще е само електронно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
АМ "Хемус" до Варна в ремонт до края на юни
АМ "Хемус" до Варна в ремонт до края на юни
Цените на петрола падат заради втората вълна на зараза
Цените на петрола падат заради втората вълна на зараза