НОВИНИ

Дигитални изненади в новото издание на "Зелени библиотеки"

Галя Крайчовска
от Галя Крайчовска
20:45, 02.08.2020
Чете се за: 00:45 мин.
Още

Инициативата "Зелени библиотеки" започна шестото си издание. Нови локации и дигитални попълнения се включват в традиционната лятна кампания на Столична библиотека.

5000 читатели с над 15 хиляди заети книги са се включили от началото на инициативата. В първите минути след откриването на "Зелени библиотеки" в Борисовата градина се записаха 15 нови читатели.

"Всяка година Столична библиотека търси нови места, нови локации за разширяване достъпа до нейните огромни книжни богатства. Всъщност това е идеята - огромните богатства на Столична библиотека да са достъпни до колкото се може повече граждани на София. Затова с нас е и мобилната библиотека", обясни директорът на Столична библиотека Юлия Цинзова.

За първи път книжната инициатива ще гостува в Северен парк и Люлин център парк. А пътуващата изложба "Из парковете на София минало и настояще" представя зелените пространства, които се превръщат в библиотеки. Продължава и кампанията "Споделени книги". Читателите могат да донесат книга и да вземат друга, сега при спазване на строги мерки за безопасност.

"Нашите млади читатели са от 3 до 12 години. Това са ни читателите деца - 16 000 са посещенията и заетите книги на децата до 4г. и учениците до четвърти клас", разказа Цинзова.

Роботчета пчелички и 3D писалки са новото попълнение в книжната инициатива. През целия август Столична библиотека e отворена със специални програми и и ателиета за ваканцията. Готвят и нова дигитална лаборатория.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сладоледена фиеста край морето в Бургас
Сладоледена фиеста край морето в Бургас
Капсулата на "Спейс Екс" се завръща на Земята от МКС
Капсулата на "Спейс Екс" се завръща на Земята от МКС