НОВИНИ

Димитър Димитров: Бих работил със Станимир Стоилов в националния отбор

димитър димитров бих работил станимир стоилов националния отбор
bnt avatar logo
от БНТ
13:36, 19.06.2022
Чете се за: 05:20 мин.
Спорт
Слушай новината

Бившият наставник на българския национален отбор по футбол Димитър Димитров-Херо коментира в предаването на БНТ 1 „Арена спорт“ възможността отново да застане начело на представителния ни тим.

В ефира на обществената телевизия специалистът заяви, че би се завърнал в националния отбор, но всичко зависи от задачите и целите пред тима, както и от условията, който от Българския футболен съюз ще му предложат.

„Ако получа предложение да поема националния отбор, ще го коментирам. Зависи какви ще са целите и задачите пред отбора, какви ще са условията за работа и какъв ще е срокът на договора. Сега не искам да коментира спекулации“, започна Димитров.

Треньорът е на мнение, че сегашният състав на България разполага с по-голям потенциал от този, който показа в юнските мачове от третото издание на турнира Лига на нациите. Той смята, че за да се говори за българския национален отбор с уважение, „трикольорите“ трябва драстично да подобрят играта си.

„Неприятно ми е да коментирам темата за националния отбор, защото нямам предложение от БФС да пое тима и това излиза като самопредлагане за поста, а съм далеч от тази мисъл. В националния отбор нещата не са добре – това е ясно за всеки. Но все ми се струва, че този състав има доста по-голям потенциал от това, което показа в последните мачове. Неприятни резултати, неприятна игра, а за да се говори с уважение за българския национален отбор, футболистите трябва доста да подобрят играта си“, категоричен е Херо.

Димитров разкри, че с удоволствие би работил с наставника на Левски Станимир Стоилов в националния отбор, тъй като двамата имат еднаква философия за играта.

Стоилов смята, че Димитър Димитров-Херо би бил подходящ кандидат за поста, но посъветва ръководството на БФС да обмислят добре решението си.

„Нямам нищо напротив да работя със Станимир Стоилов в националния отбор, без значение кой ще бъде главен треньор и кой помощник. Имал съм възможност да работя вече веднъж с него, въпреки че той тогава бе играещ помощник треньор. И двамата имаме еднакви философии за играта, така че за мен ще бъде огромно удоволствие да работя с него“, добави гостът в „Арена спорт“.

Бившият национален селекционер изрази подкрепата си към Тодор Неделев, който пострада в автомобилна катастрофа в Тбилиси, претърпя успешна операция и вече е изписан от болницата в Тбилиси. Димитров заяви, че Неделев е нужен на българският футбол и разкри, че на няколко пъти се е опитвал да привлече национала в отбора на Лудогорец докато е бил наставник на „орлите“.

„Искам да дам увереност и кураж на Тодор Неделев. Аз лично много го харесвам като футболист и той го знае това. Когато бях наставник на Лудогорец правих доста опити да го привлека под мое треньорско ръководство. Надявам се максимално бързо да се възстанови да се завърне на терена, защото той е нужен за българския футбол“, каза Херо.

Според него лошите терени и методиката на работа в България са основната причина младите ни таланти да не успяват да се реализират в мъжкия футбол.

„В България липсват условия за подрастващите футболисти и за представителните тимове. Може би станахме държавата с най-лошите терени в Европа. Методиката на трениране е грешна, а не на последно място и отношението на самите трениращи футбол. В последните години виждаме дисбаланс във всяко едно отношение като ниво и като организация в българския футбол. На младите футболисти задължително трябва да им се даде възможност да участват във Втора и в Трета лига, за да се развиват“, добави Димитров.

Той заяви, че е бил на среща с кандидата за президентския пост на БФС Димитър Бербатов и добави, че идеите на рекордьора по голове с националната фланелка за развитието на българския футбол са му допаднали.

„Присъствах на една среща с Димитър Бербатов и екипът му, исках да видя идеите им. Действително имаше много неща, които ми се понравиха и ми харесаха“, завърши Димитър Димитров.

Цялото интервю с Димитър Димитров в „Арена спорт“ гледайте във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тонове продукция с кюстендилски череши ще останат несъбрани, защото няма кой да ги изкупи
Тонове продукция с кюстендилски череши ще останат несъбрани, защото няма кой да ги изкупи
Георги Иванов-Гонзо с остри думи към Мартин Петров и Бербатов
Георги Иванов-Гонзо с остри думи към Мартин Петров и Бербатов